Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jū Lielais (2205.-2197.g.pmē.)

Yu, 禹, „lielais Jū.”
Šis vārds ietver sevī hieroglifu „ķirzaka.”

Leģendārs Sja dinastijas ķīniešu imperators un tās dibinātājs, pirmais pēc Lielajiem plūdiem; varētu būt dzīvojis starp XXI un XVI gs.pmē. 

Radniecība. Vecvectēvs - Huandi.
Tēvs – Huņs (šis vārds ietver hieroglifu ar nozīmi „zivs”).

Dzīvesgājums. Tika uzskatīts par dievišķu būtni.
Jū un Lielie plūdi. Bijis pirmais ķīniešu imperators pēc Lielajiem plūdiem. Saskaņā ar leģendu Jū "nomierinājis" plūdus - nebūvēja dambjus, bet gan raka kanālus, pa kuriem ūdens noplūda uz Austrumu jūru. Par šiem nopelniem it kā saņēmis troni no leģendārā Šuņa rokām un valdījis no 2205.-2197. vai 2198.g.pmē. Esot izglābis valsti no upju uzplūdiem (pēc citiem datiem viņš savaldījis Lielo plūdu ūdeņus – analogi senēģiptiešu Ptaham).
Viņš un viņa tēvs Huņs arī laikam tikuši uzskatīti par amfībiju būtnēm (pus cilvēks, pus zivs/ķirzaka).
Nostāsti par Jū un viņa tēvu satur lielu daudzumu neticamu un nesaprotamu lietu. Pirmkārt, Jū esot parādījies pasaulē tieši no sava tēva Huņa vēdera. Pēc dzemdībām viņa tēvs pārvērtās par melnu zivi vai dzeltenu pūķi un ienira atpakaļ jūrā. Jū laikam patiesi nebija dzimis uz zemes, jo, tikko dzimis, tūliņ „nolaidās no augstienes.” Jū kā amfībijbūtnei ar asti bija grūti pārvietoties pa zemi, ķīniešiem kopš tiem laikiem eksistē pat izteiciens „Jū gaita.”
Viena no galvenajām viņa rūpēm bijusi „izmērīt pasauli no austrumiem uz rietumiem un no ziemeļiem uz dienvidiem.”
Šim leģendārajam ķēniņam arī piedēvē spēju uziet pazemes ūdeņus (rīkstniecība?).

Ju bijis pirmais no vispār vēsturē minētajiem ķēniņiem, kas, iepazinies ar dzeršanas apmēriem un to nodarītajiem kaitējumiem, nolēma, ka alkohols ir nopietns drauds sabiedriskajai kārtībai, un pieņēma likumu, kas aizliedza alkohola lietošanu visā valstī.

Nospiedums civilizācijā.
Jū tēls ir nenogurdināma strādnieka un gudra valdnieka simbols - kā tads saglabājies ķīniešu klasiskajā un mākslas literatūrā, iespējams, atainojot kādas patiesi notikušas darbības.

Saites.
Ķīniešu imperatori.
Ķīnieši.