Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

"Krievu pasaules" saplēsto trauku cenrāži

Vienas no bandīšfilmu jaukākajām un aizraujošākajām ainām vienmēr ir bijuši kautiņi krogos. Krogi bijuši tā vieta, kur dažāda ranga gangsteriem, kriminālām autoritātēm un vienkāršiem urkām notriekt "godīgā" darbā iegūtos finanšu līdzekļus. Savukārt poličiem, mentiem un citiem kārtībniekiem tā bieži vien bijusi reta iespēja kādu no šiem "lielceļa bruņiniekiem" sašņorēt, esot tam viegli iesilušam un, varbūt, zaudējušam citkārt manīgo ožu un konspirācijas spējas. Kā viena no tādām klasiskām ainām nāk prātā padomju laika seriāla "Tikšanās vietu mainīt nedrīkst" aina krogā, kurā Melnā kaķa bandas vadonis Fokss izmanto oficianti, lai ar viņas ķermeni izsistu logu un aizbēgtu.

Skaidrs, ka tādas "aušības" krogu, kafejnīcu un citu sabiedrisko ēdinātavu telpās rada būtiskus materiālus zaudējumus - sasisti šķīvji un glāzes, izdauzīti logi un saplēstas galdudrānas.

Iespējams, tieši šādas krievpadomju kinoklasikas iespaidā krievu un arī citur postpadomju telpā, tapušas sabiedrisko ēdināšanas iestāžu ēdienkartes, precīzāk - to pēdējās lapas.

Ar šo interesanto sociālo parādību pirmo reizi nākas saskarties Krimā 2007.gadā (tolaik vēl Krievijas neokupētā), kad esam sataisījušies pavakariņot vietējā Bahčisarajas krodziņā. Mums par lielu jautrību pēdējā ēdienkartes lapā iekļauta cena par kroga galda inventāru bojāšanu - trauku plēšanu un dakšiņu locīšanu. Cenas grivnās, spriediet paši...

Laiks gāja, šis gadījums, ko uzskatījām par sporādisku, aizmirsās. Taču nākmreiz, kad gadījās būt krievu teritorijās Austrumprūsijā - tā saucamajā Kaļiņingradas apgabalā, mēs ar šo parādību saskārāmies atkal. Kafejnīcā Navigator pie Kaļiningradas apvedceļa atkal pēdējā lapa bija par kafejnīcas galda piederumu bojāšanu.

Tā nu neviļus iezagās doma, ka Krievijā mūsdienās, kā nekur citur pasaulē, kafejnīcas cieš no kaušļiem. Uzsveru - "kā nekur citur pasaulē," - jo nekad ne ar ko līdzīgu nav nācies saskārties citur, nav nācies pat dzirdēt par līdzīgu kafejnīcu apmeklēšanas kultūru.

Tad tāda tu esi - izdaudzinātā "krievu pasaule"! :-D

P.s. Nez, vai citkārt kafejnīcu grautiņos negadās uzlikt fingāli kādam oficiantam? Vai vēl labāk - kroga direktoram! Vai pavisam labi - kafejnīcas autostāvlaukumā noķert bēgošo grāmatvedi... Cik maksā šāda izklaide? Par to "krievu pasaules" ēdienkartes klusē...

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.