Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ģeoglifi: Lisakovskas pentagramma – Bafometa zīme vai nepabeigta pionieru nometne?

Tīmekļa lietotājiem, pārlūkojot Google Earth karšu krājumā ievietotos, visu pasauli pārklājošos satelītuzņēmumus, ik pa brīdim uz Zemes virsmas izdodas no jauna atrast kaut ko interesantu, savādu un noslēpumainu. Viens no tādiem objektiem – aptuveni 360 metrus liela pentagramma - atrodas Kazahijā, Augštoboļskas ūdenskrātuves dienvidu krasta pussalā, apmēram 20 km uz rieteņiem no Lisakovas pilsētas.


Skatīt Mistiskas un noslēpumainas vietas aliens.lv lielākā kartē

 

Ar ceļu un apstādījumu palīdzību ainavā iezīmēto, aplī iekļauto piecstaru zvaigzni, spriežot pēc Gugles meklētāja rezultātiem, kāds interesents uzgājis ap 2009.gadu un kopš tā laika pentagramma apceļojusi dažādas tīmekļa vietnes, kuru autori un apmeklētāji izteikuši virkni ideju par to, kas šajā vietā varētu būt atradies un kāpēc objekts izveidots tieši šādā veidā. Daži atzīmējuši apvērstās pentagrammas līdzību ar Laveja dibinātās sātanistu baznīcas tā saukto Bafometa zīmogu, kamēr citi sprieduši vai šajā vietā nevarētu būt bijusi PSRS starpkontinentālo raķešu bāze vai kāds ar Baikonūras kosmodromu saistīts objekts. Tomēr patiesība, šķiet, ir krietni prozaiskāka – kā komentārā zem vietnē panoramio.com publicētās, vienā no pentagrammas posmiem paša uzņemtās fotogrāfijas, raksta pussalu 2012.gada rudenī apmeklējušais Pāvels Balandins: “gribēja uzbūvēt par “Zvaigznīti” sauktu bērnu (pionieru – red. piez.) nometni, bet neizdevās.”

Apkopojot informāciju, izrādās, ka Lisakovas pentagramma nav vienīgais šāda veida vides objekts bijušās PSRS Centrālāzijas daļā. Pēc tāda paša plānojuma – celiņus izkārtojot aplī ietvertas, ar “ragiem” uz augšu novietotas piecstaru zvaigznes formā – iekārtots arī Panfilova vārdā nosauktais, Kirgīzijas galvaspilsētas Biškekas centrālais parks. 2009.gadā par šī parka celiņu atveidoto pentagrammu Kirgīzijas plašsaziņas līdzekļos izvērsās pat plašāka diskusija. Partijas Erk vadītājs Šairbeks Žušujevs, kurš, tāpat kā nezināmais Lisakovskas pentagrammas atklājējs, parkā noslēpto “Sātana simbolu” pamanīja Google tīmekļa karšu serverī, uzstāja, ka galvaspilsētas iedzīvotāju iecienītā atpūtas vieta ir jāpārbūvē, tai piešķirot kvadrāta formu. Turpretī, vietējie “smalko matēriju” pārzinātāji – bioenergoterapeite Anna Mihailova kā arī ekstrasenss Ernsts Mambetalijevs – opozīcijas politiķa viedoklim nepiekrita, uzsverot, ka parkā un tā apkārtnē nejūtot nekādas negatīvās enerģijas izpausmes.

Savukārt, Kirgīzu-krievu slāvu universitātes Dizaina un būvniecības fakultātes Projektēšanas pamatu katedras vadītājs Jurijs Smirnovs, atbildot uz avīzes Komsomoļskaja Pravda jautājumu, norādīja, ka strīdus objektu, kas pirms II Pasaules kara, starp citu, saucās par Sarkanās zvaigznes parku, tāpat kā Biškekas Čerņiševska bibliotēku un pionieru pili XX gs. 30.gados projektējis pazīstamais arhitekts Vladimirs Nusovs. Tā forma ir raksturīga staļinisma perioda monumentālajai būvniecībai un, kā uzskata Smirnovs, neko “nelabu” sevī neietver.

Attēli: ekrānšāviņi no “Google,” englishrussia.com

Avoti:
dailymail.co.uk
panoramio.com
newsru.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.