Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Koraļļu pils

Coral Castle.
Latvieša Edvarda Liedskalniņa vienatnē uzbūvēta megalītiska koraļļu bloku pils Floridā. Tas ir inženierijas brīnums, kas pielīdzināms Ēģiptes piramīdām un Stounhendžai un kura noslēpumu nav izdevies atklāt.

Atrašanās vieta. No Maiami jābrauc pa galveno maģistrāli Floridsitijas virzienā. Vienā no krustojumiem ir norāde "Koraļļu pils 3 jūdzes" un tajā pagriezties uz rieteņiem.

Vēsture. Cēlis Edvards Liedskalniņš vienatnē 28 gadus un pabeidza 1930.gadā. Pils bija veltīta viņa neveiksmīgajai jaunības mīlestībai Agnesei.
Pats Liedskalniņš bija mazs augumā un svēra tikai 43 kg.
Kad blakus Edvarda zemes gabalam 1936.gadā savu māju grasījās būvēt enerģisks advokāts no Luiziānas, Edvards ar visu pili "vienkārši" pārbrauca... uz citu vietu, 10 jūdzes uz dienvidiem. Pārvākšanās ilgusi 3 gadus. Grūti izskaidrojams, kā viņam tas vispār izdevās. Zināms tikai, ka Edvards noīrēja varenu kravas mašīnu, kas brauca pie viņa katru rītu. Šoferis devās prom uz zināmu laiku, bet, kad atgriezās, kravas kaste bija pilna ar 5-6 tonnu smagajiem kaļķakmens blokiem. Šo kravas mašīnu bija redzējuši daudzi, bet neviens nebija redzējis Edvardu krāmējam blokus. Kaimiņi visi kā viens apgalvoja, ka nekādu vilcēju vai pacēlāju Edvardam nav bijis. Uz visiem jautājumiem Eds lepni atbildēja: "Esmu atklājis piramīdu cēlāju noslēpumu!" Ļaudis bija ievērojuši, ka Edvards saviem akmeņiem dziedājis dziesmas. Tika izteiktas arī pavisam fantastiskas versijas - Koraļļu pils būvēta vecā NLO nosēšanās vietā.
1992.gadā Floridā plosījās viesuļvētra Endrjū, kas pilij nenieka nespēja nodarīt.

Raksturojums. Milzīgu statuju un megalītu komplekss 1100 tonnu kopsvarā un 40 hektāru platībā.
Kompleksā ietilpst divstāvu kvadrātisks tornis 243 tonnu svarā, dažādas būves, masīvas sienas, pazemes baseins ar spirālveida kāpnēm, Floridas akmens karti, rupji izcirsti krēsli, galds sirds formā, precīzs saules pulkstenis, akmens Marss un Saturns, kā arī 30 tonnu smags Mēness, kas ar savu ragu norāda uz Polārzvaigzni un vēl daudz kas cits.

Celtniecības metodes. Uzcēlis latvietis Edvards Lieckalniņš viens pats un bez celtniecības tehnikas pielietošanas 20 gadu laikā.
Fantastiskā būve ir veidota no vairāku tonnu smagiem iežiem jeb kaļķakmens bluķiem, kas izkalti dažādās formās, – stabos, sienās, krēslos, galdos, dilstošā Mēnesī, Saules pulkstenī un strūklakā. Koraļļu pils vienmēr tika celta naktī, izmantojot pašdarinātas vinčas un sviras, kā arī būvniecības laikā Liedskalniņš vienatnē esot spējis pārvietot akmeņus, kas kopumā svēra vairāk nekā 1100 tonnu.
Ir mīkla kā Edvards pārvietojis un pacēlis milzīgos akmeņus. Edvards bija noslēgts cilvēks un strādāja tikai naktīs. Daudzie ziņkārīgo mēģinājumi nolūrēt viņa darba metodes nebija veiksmīgi: kā tikko pils apkārtnē kāds parādījās, visi darbi tika pārtraukti. Arī savā pilī svešus Edvards nelūdza. Ja kāds nelūgts ieradies, Edvards klusi bijis klāt aiz muguras un tāpat klusi stāvējis, līdz atnācējs aizvācies.
Runā, ka kaļķakmens bluķu sašķelšanai viņš izmantojis savdabīgu metodi: izurbis caurumus kaļķakmenī un tajos ievietojis vecus automobiļu amortizatorus, pirms tam tos nokaitējot līdz sarkankvēlei. Pēc tam uz tiem lējis aukstu ūdeni un dzelzs sašķēlis akmeni daļās. Tā stāstījuši aculiecinieki, taču, ja liet ūdeni uz karsta dzelža, tas samazināsies apjomā un akmeni nesašķels!

Pēc Eda nāves viņa istabā kvadrātiskā torņa virsotnē tika uzieti atsevišķi pieraksti, kuros kaut kas tika runāts par Zemes magnētismu un "kosmisko enerģiju plūsmu vadīšanu." Taču nekādu konkrētu paskaidrojumu. Vairākus gadus pēc Eda nāves ieintriģētā Amerikas Inženieru sabiedrība, cenšoties pierādīt pils celtnieka mānīšanos, veica pati savu eksperimentu: noīrēja pašu varenāko buldozeri un mēģināja no vietas izkustināt vienu no tiem blokiem, ko Eds nepaspēja izmantot celtniecībā. Amerikāņi inzenieriem nekas neizdevās, tā koraļļu pils noslēpums palicis neatklāts līdz pat šai dienai.

Skaidrojumi. Jau vairākas desmitgades speciālisti inženieri un mācīti vīri nespēj izskaidrot šo celtniecību - to veikt neesot iespējams.
Lai arī to, kā viens cilvēks smagos akmens bluķus izkalis un pārvietojis pats, bez īpašas tehnikas, ieskauj daudz teoriju un mīklu, visticamāk Liedskalniņš izmantojis sviras principu un smagu darbu. Viņš pats teicis, ka esot atklājis piramīdu noslēpumu, kā senie ēģiptieši, būvnieki Peru, Jukatānā un Āzijā ar vienkāršiem instrumentiem varējuši pacelt vairākas tonnas smagus akmeņus.

Pils celtniecība. Pils celtniecībā izmantotas aptuveni 100 000 tonnas koraļļu bluķu.
Eds bija cēlis 6-8 tonnu bluķus 10 un vairāk metru augstumā, ko ir visai grūti izskaidrot. bez tam, pacelšana ir viena lieta, bet tos jau vajadzēja sakārtot precīzi vienu uz otra.

Aplūkojamie objekti. 
Koraļļu bloka durvis. Sver 9 tonnas, bet tās viegli var atvērt pat bērns. Durvju vērtnes bloks uzmontēts uz vertikāla stieņa, kas ztrodas caurejoši izurbtā atverē. Pēc 60 gadu lietošanas tiem bija nepieciešams remonts: bija nepieciešami 20 strādnieki un 20 tonnu cēlējkrāns, lai nomainītu ārkārtīgi izturīgu gultni zem vērtnes. Tomēr, kad durvis atkal uzstādīja, balanss vairs nebija tik labs, kā to bija uzstādījis Liedskalniņš.
Par brīnumaināko vietu pilī uzskata tās lielos akmens vārtus, kuri, neraugoties uz svaru, bija viegli atverami - ar vienu pirksta kustību. Līdz pat 1986.gadam, kad vārti salūza, nebija skaidrs, kā šis mehānisms darbojas. Noņemot vārtus, izrādījās, ka tie rotēja ar metāla ass un kravas auto gultņu palīdzību. Vēlāk tajā pašā gadā vārtus atjaunoja.

Polārzvaigznes stēla. Ļoti smags koraļļu bluķis, kurā pa caururbumu tiešām redzama Polārzvaigzne.

Tornis. 243 t koraļļu.

Skaidrojumi. E.Lieckalniņš esot stāstījis, ka zina svara un sviras noslēpumus, zinot, kā esot uzceltas piramīdas.

Pils pētnieks Kristofers Dans uzskata, ka Eds spējis padarīt bluķus vieglākus - pārvaldījis antigravitāciju. Ir kāda reta foogrāfija, kurā redzams Eds ar trijkāji no telefona stabiem. Virsotnē atrodas kaste, no kuras līdz koraļļu bluķiem stiepjas vadi. Dans saka, ka kastēs uzstādīti retranslatori. Viņš esot uztvēris radiosignālus no savas darbnīcas un pavieglinājis ar tiem akmeņus ar rezonanses palīdzību. Izmantojis elektromagnētismu.

Eda darbnīcas stūrī atrodas primitīvs bet jaudīgs elektroģenerators, ko Eds bija savācis no izgāztuvē uzietām detaļām.

Nostāsti liecina, ka bērni redzējuši Edu planējam gaisā ar klintsgabalu.

Grāmata. E.Liedkalniņš uzrakstījis grāmatu "A Book In Every Home." Ļoti neparasta grāmata, kura ir pilna ar komentāriem par sievietes lomu sabiedrībā. Par grāmatu izteikti minējumi, ka tā ir metaforu pilna, vai arī satur kādu celtniecības metožu kodu.

Nospiedums civilizācijā. Billijs Aidols par E.Lieckalniņa smeldzīgo mīlasstāstu sacerējis dziesmu Sweet sixteen.

Saites.
Edvards Lieckalniņš (1887.-1951.g.).
Floridas pavalsts.