Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mikēnieši

Mikēnu kutūras radītāji kontinentālajā Grieķijā.

Izcelsme. Nesenie DNS pētījuma rezultāti liecina, ka mikēnieši bijuši ģenētiski līdzīgi mīnojiešiem, bet ne identiski. Abas tautas divas trešdaļas DNS savos genomos bija mantojušas no senākajiem neolīta zemkopjiem, kas dzīvoja Anatolijas DR un Grieķijā. Tātad mīnojiešu un mikēniešu senči Grieķijā ieradās vairākus tūkstošus gadus pirms bronzas laikmeta sākuma.
Vēl pētījumi liecina, ka mīnojiešu un mikēniešu genomos ir DNS no cilvēkiem, kas dzīvoja uz austrumiem no Kaukāza, netālu no mūsdienu Irānas – tas norāda uz senāku cilvēku migrāciju no austrumiem pēc tam, kad Grieķijā bija apmetušies pirmie zemkopji, bet pirms mīnojiešu un mikēniešu nošķiršanās.
4–16% DNS mikēniešu genomā bija mantoti no ziemeļiem nākušiem klejotājiem lopkopjiem, kuru dzimtene bija Austrumeiropas stepēs vai Sibīrijā. Savukārt mīnojiešu genomā šo cilvēku gēnu nebija.

Mikēnieši kā mūsdienu grieķu priekšteči. Vēl līdz pat šim laikam zinātnieki strīdējās par to, vai mūsdienu grieķi ir cēlušies no mikēniešiem vai arī tie ir izzuduši, neatstājot pēdas. Pētījums ir devis atbildi arī uz šo jautājumu.  Kad pētnieki salīdzināja seno mikēniešu un mūsdienu grieķu DNS, viņi konstatēja, ka lielāka daļa gēnu pārklājās. Līdz ar to ir pierādīts, ka mūsdienu grieķi ir seno mikēniešu pēcteči.

Raksti.
DNS analīzes atklāj mīnojiešu un mikēniešu kopīgo izcelsmi.

Saites.
Mikēnu kulūra.