Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Močiki

Tauta, kas apdzīvo Peru ziemeļu piekrasti un radījusi vienu no nozīmīgākajām pirmsinku kultūrām, kas šajā Peru daļā dominējusi mūsu ēras I-VII gadsimtā. Tā pastāvēja sākot ap 400.g.pmē. Citi dati 100.– 800.g. 

Močiku valoda. Spāņu iekarojumu laikā Peru ziemeļdaļā dzīvojošie indiāņi runājuši valodā, ko viņi paši dēvējuši par močiku. Vēsturnieki šo nosaukumu uzreiz piešķīra tautai un kultūrai, kura šeit pastāvējusi mūsu ēras pirmā gadu tūkstoša vidū. Tomēr nav droši zināms kādā valodā runājuši Močiku kultūras radītāji. Jaunākajam močiku valodas paveidam - kingnam - ar seno močiku valodu ir tikpat maz līdzības kā jaungrieķu valodai ar sengrieķu valodu. Jaunmočiku valoda tika lietota Čimu valstī, kas bija močiku kultūras un tradīciju turpinātāja.
Spāņi močiku valodā runājošos indiāņus dēvēja par jungiem. Par pēckolumba močikiem ir pietiekami daudz rakstisku liecību. Par to jāpateicas baznīcai, kura izrādīja interesi par močiku valodu, jo bija ieinteresēta papildināt savu avju ganāmpulku ar jaunām avīm.

Saites.
Močiku kultūra.