Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mulvijas tilta kauja (312.g.)

Kauja par varu Romas impērijā starp Konstantīnu I un Maksenciju.

Politiskā un militārā situācija pirms kaujas. Varas pārņemšanai savienībā ar Licīniju Konstantīns I veica zibenskaragājienu pret Maksenciju (Marks Valērijs Aurēlijs), pārgāja pāri Alpiem un, sagrābis Turīnu, Milānu un Veronu Vidusitālijā, nonāca Romas pievārtē.

Mistika pirms kaujas. Saskaņā ar kristiešu leģendu, ko atstāstījis Cēzarijas Eisēbijs savā "Bazīcas vēsturē," pirms kaujas pie Mulvijas tilta pret sāncensi par varu Maksenciju imperators Konstantīns I piedzīvojis debesu zīmi. Iepriekš viņš sapnī redzējis Jēzu Kristu, kas pavēlējis tam uz savas armijas vairogiem un karogiem uzšņāpt grieķu burtus XP - Kristus monogrammu. Nākamajā dienā imperators debesīs ieraudzījis krustu un izdzirdējis balsi sakām: "Ar šo uzvarēsi" (In hoc signo vinces). Tādejādi, ja leģenda saka taisnību, iespējams, šai kaujai bijusi būtiska nozīme viņa lēmumā padarīt kristietību par Romas valsts reliģiju.

Kaujas gaita. 312.gada 27.(28.?)oktobrī tai vietā, kur Tibru šķērso Flamīnija ceļš (Mulvija tilts), vietā ar nosaukumu Sarkanās klintis (Saxa Rubra) viņš sakāva un piespieda bēgt Maksimiliāna dēla Maksencija komandēto karaspēku. Pats Maksencijs krita kaujas laukā (bēgot) un viņa līķi aiznesa Tibras upe.

Kaujas rezultāti. Pēc uzvaras imperators Konstantīns I Lielais svinīgi ienāca Romā pa Mulvijas tiltu.
Tā vai citādi, bet pāris gadu laikā pēc kaujas pie Mulvijas tilta, Konstantīns I pieņēma vairākus lēmumus, kas bija labvēlīgi kristiešiem.

Saites.
Debesu zīmes.
Konstantīns I Lielais (306.337.g.).
Kauju saraksts.