Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Muratorija kanons

Saukts arī par Muratorija fragmentu.
Viens no Jaunās derības avotiem, kristīgo dokuments, antīks JD grāmatu saraksts, kopija no vecākā zināmā JD grāmatu sraksta.



Vecums. II gs. pēdējie gadu desmiti: 180.-190.gados, varbūt ap 200.gadu.

Atrašana. To 1740.gadā Ambrosija bibliotēkā Milānā senā Bobijas kodeksā uzgāja Ludvigs Antonijs Muratorijs (1672.-1750.g.). Tagad šis dokuments glabājas Milānas Ambrosija bibliotēkā. Muratorijs to publicēja 1740.gadā.

Forma. Fragments, kas sastāv no 85 rindām, ir VII gadsimta latīņu manuskripts, kas iesiets VII vai VIII gadsimta Bobijas kodeksā (no Kolumbāna klostera bibliotēkas Bobijas (Bobbio) abatijā.
Tajā ir pazīmes, kas liek domāt, ka tas ir tulkojums no grieķu oriģināla, kas rakstīts ap 170.gadu vai vēl IV gadsimtā. Gan manuskripta sliktais stāvoklis, gan sliktā latīņu valoda, kurā tas bija uzrakstīts, ir apgrūtinājusi tulkošanu. Trūkst dokumenta sākuma, un tas pēkšņi beidzas. Fragments sastāv no visa, kas ir palicis no visu to darbu saraksta sadaļas, kurus baznīcas, kuras bija zināmas tā sākotnējam sastādītājam, atzina par kanoniskiem. Tātad, iesākumā bijis rakstīts grieķu valodā, bet līdz mums nonācis kroplā Āfrikas latīņu valodā.

Saturs. Šis saraksts nosauc 23 no mums zināmajām 27 Jaunās derības grāmatām par "Dieva iedvesmotām" - nenosauc 1. un 2. Pētera vēstules, Jēkaba vēstuli un Vēstuli žīdiem, kuras kanonizēja vēlāk. Bez parastajām JD grāmatām tas satur arī citas, kuras šodien vairs nezinām, piemēram „Draudzes ganu.”
„Apritē atrodas arī viena vēstule Laodiķejas draudzei un viena vēstule Aleksandrijas draudzei, kurām Marcija sekta nepatiesi piedēvē Pāvila vārdu, tāpat daudzas citas lietas nevar pieņemt universālajā Baznīcā. Nepiedienas medu sajaukt ar žulti.” 

Visbeidzot, ap 200.gadu t.s. "Muratorija kanons" nosauca par "Dieva iedvesmotiem" 22 no 27 Jaunās derības rakstiem. Par dažiem no tiem, piemēram, Jāņa Atklāsmes grāmatu strīdi baznīcas kalpu vidū turpinājās vēl ilgi - līdz pat IV gs.Tatiāns (arī Irenejs) pirmie piemin četrus Jaunās derības evaņģēlijus.

Saites.
Jaunā derība.
Kristietība.