Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Monsegīras cietoksnis

Neliels Pireneju kalnu cietoksnis Francijā, kas saistīts ar katariem un mītu par Sv.Grālu.

Atrašanās vieta. Pireneji, uz dienvidiem no Karkasonas.

Vēsture. Romas pāvests Inokents III aicināja uz krusta karu pret katariem. Pēc tā Monsegīra kļuva par pēdējo kataru patvērumu un , saskaņā ar nostāstu, par milzīgo kataru dārgumu glabātuvi. Dārgumu vidū esot bijis arī Sv.Grāls.
1224.gadā sākās Monsegīras aplenkšana, kas ilgusi 10 mēnešus. Palīgā esot steidzies Vācijas ķeizars Frīdrihs II, taču nokavējis. Sargi tika sakauti un nogalināti. 1.marta naktī iebrucēji, pateicoties nodevībai, nokļuva līdz kalna virsotnei. Pils aizstāvjiem tika dots 14 dienu laiks, pēc kura tiem vajadzēja kapitulēt un atteikties no savas ķeceru ticības. Pils militārajam vadonim un aizstāvētājam Pjēram Rodžeram no Mirpuā ļāva netraucēti pazust no pils ar visu zeltu un sudrabu. Stāsta, ka naktī pirms kapitulācijas četri katari pa virvēm nolaidušies no stāvās virsotnes un nogādājuši drošībā kataru dārgumus. 
Katari nepieņēma uzbrucēju noteikumus, un pils tika ieņemta. Vairāk kā 200 ķeceru (vīriešu un sieviešu) tika sadzīti kalna pakājē un tur sadedzināti. Stāsta, ka pēdējie katari organizēti dziedādami devušies iekšā ugunī. Tā gājuši bojā pēdējie cietokšāna aizstāvji, taču nekādi dārgumi (to skaitā Sv.Grāls) uzieti netika.
Tā tika iznīcināti katari, kas pārstāvēja vienu no visplašākajiem nekanoniskajiem reliģiskajiem strāvojumiem. Kataru iznīcināšanu līdz pat mūsdienām uzskata par briesmīgu kristiešu reliģiskā fanātisma piemēru. 
Oto Rāns savā 1933.gadā iznākušajā grāmatā „Krusta karš pret Grālu” raksta, ka šeit esot glabājies Grāls: pēc leģendas, kad vēl stāvējuši cietokšņa mūri, vēl „tīrie” katari te sargājuši Grālu. Bet Monsegīram draudējušas briesmas. Pie tā mūriem stāvējuši Lucifera karapulki. Viņi gribējuši iegūt Grālu. 

Aplūkojamie objekti.
Sadedzināto lauks. 1960.gadā te tika uzstādīts piemiņas akmens „Tīras kristīgās mīlestības mocekļiem.” Pie šī lauka sākas kājinieku ceļš augšup uz pili.

Leģendas. Daudz un dikti tādu esot sakarā ar Monsegīras pili. Esot pierādīts, ka Grāla katariem nebija un tā saistība ar ķeceriem ir izdomāta vēlākos gadsimtos. Saskaņā ar vēl kādu leģendu cietokšņa ieņemšanas priekšvakarā ducis bruņinieki uzveduši dārgumus kopā ar Sv.Grālu aplencēju acu priekšā, pateicoties savai spējai kļūt neredzamiem. Vēl - paši dārgumi esot "apburti," tādēļ tos varot atrast un ieraudzīt tikai īpaši "apgaismotie."

Saites.
Katari jeb albiģieši.
Tempļa ordenis.