Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Malija

Valsts Rietumāfrikā, Sahāras zonā.

Galvaspilsēta - Bamaka.
Iedzīvotāji. Bambari, fulbi, dogoni.

Vēsture. Agrāk saukta par Franču Sudānu.
VIII gs. izveidojās Mali valsts.
Federācijas sastāvā (1959.-1960.g.). Laikā no 1959.-1960.gadam kopā ar tagadējo Senegālu veidoja valsti ar nosaukumu – Malijas federācija. No tā laika tām kopā palikusi viena nauda - Āfrikas franks.
Islāmistu uzbrukums. 2012.gadā notika armijas organizēts valsts apvērsums. Tas ļāva bandītiskiem islāmistu grupējumiem pārņemt kontroli pār daļu valsts terititoriju, īpaši ziemeļu provincēs. Lielāko daļu teritoriju gan izdevās atkarot, taču kopš tā laika Malijā notiek dažādi bruņoti uzbrukumi. Mazināt draudus cenšas gan ANO miera spēku misija MINUSMA ar 13 000 kareivju, gan ES misija (1000 vācu kareivju, ap 100 igauņi u.c.), gan arī franču kontingents ar 5000 kareivjiem.
2012.gadā Malijas ziemeļos sākās islāmistu sacelšanās, kas turoinājās ilgus gadus un pārsviedās arī uz kaimiņos esošo Nigēru un Burkinafasu.
Kopš 2013.gada valstī izvietoti franču karavīri.
2020.gadā notika karavīru dumpis Malijā, kura laikā tika sagūstīts valsts prezidents Ibrahims Bubakars Keita.
2021.gada jūnijā varu valstī apvērsuma rezultātā pārņēma militāristi pulkveža Asimi Goitas vadībā. Laikā tas sakrita ar Francijas prezidenta E.Makrona lēmumu uz pusi samazināt franču karavīru klātbūtni valstī - no aptuveni 5000 līdz 2500 vīriem.

Aplūkojamie objekti.
      Bamaka.

      Bandiagāras plato. Dogonu tautas dzīvošanas vieta.
      Timbukta. Sena karavānu pilsēta.

Mopta. Atrodas pie Nigēras upes. Te piestāj liellaivas pinases – apmēram 12 m garas motorizētas koka kanoe ar nelielu bambusa nojumi. Sola Timbuktā nogādāt 3 diennaktīs. Patiesībā tas notiek 5 dienās un 4 naktīs. Liela problēma brauciena laikā ir dzeramais ūdens. 

Tradīcijas. Daudziem maliešiem uz sejas redzamas fetišu rētas aizsardzībai pret visām nelaimēm. Parasti tās ir 3 īsas rētiņas pie acīm, bet citus rotā arī garas rētas pār visu seju.