Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Niagāras ūdenskritums

Niagara Falls.
51 m augsta trīs ūdenskritumu grupa Niagāras upes vidustecē uz Kanādas un ASV robežas, lielākais Ziemeļamerikā.

Atrašanās vieta. Atrodas uz Niagāras upes starp Mičiganas pavalsti (ASV) un Ontārijas provinci (Kanāda).

Apraksts. 3 ūdenskritumu grupa sastāv no Amerikāņu ūdenskrituma, Pakava (Horseshoe Fall) jeb Kanādiešu ūdenskrituma un Līgavas plīvura. Ūdenskritumi izveidojušies māla slānekļu un kaļķakmens kuestas kāplē. Izskalojot slānekļus, ūdenskritums atkāpies 11 km (gadā 0,7-1,5 m). Kazu sala (Goat Island) sadala niagāras ūdenskritumu divos posmos: Kanādas posmā (Pakavs, 800 m plats, 48 m augsts, aizplūst 95% ūdens) un ASV posmā (300 m plats, 51 m augsts).
Abās pusēs, gan ASV (Ņujorkas pavalstī, dibināta 1805.gadā), gan Kanādā (Ontārijas provincē, dibināta 1853.gadā) pa pilsētai ar vienādiem nosaukumiem - Niiagarafolsa.

Tūristam. Amerikāņu pusē ierīkoti gājēju celiņi un skatu tornis, kā arī Vēju alas dabas taka, kas aizved līdz Līgavas plīvura ūdenskrituma lejasdaļai, bet Kanādas pusē – izvietotas vairākas skatu platformas un takas, kas ved uz telpu zem ūdenskrituma. Ūdenskritumu iespējams vērot no ūdens, braucot ar kuģīti Maid of Mist. Ūdenskritums apskatāms visos gadalaikos, taču, lai izvairītos no tūristu pūļiem, iesakām turp doties pavasarī vai rudenī.
Divi rezervāti - pa vienam ASV un Kanādā.
Gadā ūdenskritumu apmeklē ap 5 miljoni tūristu.

Niagāras hidroelektrostacija. 1961.gadā tika oficiāli atklāta Niagāras ūdenskrituma hidroelektrostacija, kas tolaik bija lielākā visā Rietumu pasaulē. Lai pasargātu Niagāras ūdenskrituma ainavas, 1950.gadā ASV un Kanāda parakstīja līgumu par elektrostacijas darbības ierobežojumiem – aktīva iekārtu darbināšana turpmāk bija atļauta tikai vasaras naktīs un ziemas mēnešos, kad apskates objektu apmeklē mazāk tūristu.
Šobrīd Niagāras ūdenskrituma stacija joprojām ir lielākā elektrības ražotāja visā Ņujorkas štatā ar 2,4 gigavatu lielu ražošanas kapacitāti.

Ūdenskrituma lēcēji. 
Kirks Džonss (2003.g.). Džonss 2003.gadā izdzīvoja pēc lēciena no ūdenskrituma. Viņš, tērpies ikdienas drēbēs, aizpeldēja līdz klintij aizas apakšā, kur viņu atrada glābēji. Tomēr 2017.gada 19.aprīlī viņš mēģināja šķērsot ūdenskritumu, ūdenskrituma pakājē atrasta tukša piepūšamā bumba. 53 gadu vecā dēkaiņa atliekas uzietas tikai jūnijā.

Saites.
Ūdenskritumi.
Ziemeļamerika.