Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Floridas pērtiķskunkss jeb, kas īsti smird purvā?

Nebūs pārspīlēts, ja teiksim, ka ASV sabiedrību arvien plašāk pārņem "seskvačisms," kā varētu nodēvēt dažādu cilvēku centienus "atrast" pašiem savu sniega cilvēku jeb tā dēvēto "Amerikas lielo pērtiķi" un viltotos materiālus publicēt internetā popularitātes vai peļņas gūšanai. Nesen īpaši izcēlies kāds "kriptozoologs," kurš publicējis video ar Mijakas Nacionālajā parkā Floridā it kā nofilmētu un nofotografētu "pērtiķskunksu," kas esot Ziemeļamerikas sniega cilvēka vietējā "versija."

Ziņojumi par pērtiķveidīga, nelabu smaku izplatoša radījuma novērojumiem Floridas pavalstī esot zināmi jau kopš 1950.-1970.gadiem, polemiskā vēstulē 2001.gada februārī avīzei "Bradenton Herald" rakstīja kriptozoologs Lorens Kolmens, kurš iesaistījās diskusijā, kas izraisījās pēc tam, kad 2000.gada decembrī tika publiskota kādas anonīmas sievietes Sarasotas grāfistes (ASV lietots pavalstīs ietilpstošo pašvaldību apzīmējums, kas vēsturiski pārņemts no Anglijas) šerifam nosūtīta vēstule par orangutānam līdzīgu dzīvnieku, kas vairākas naktis pēc kārtas esot nācis uz viņas dārzu ēst ābolus. Vēstulei klāt bija pievienotas 2 fotogrāfijas, kurās varēja redzēt biezu, garu apmatojumu klātu pērtiķa stāvu. Seju daļēji aizsedza kāda palmveidīga auga lapas. Sieviete uzskatīja, ka viņas ābolu zaglis ir izbēdzis, nebrīvē turēts orangutāns un lūdza šerifam kaut ko darīt lietas labā, jo viņa "dzīvo netālu no I-75 autoceļa un orangutāns var izraisīt nopietnu avāriju, ja kāds to nejauši notriektu."

Pēc Kolmena domām, ja vien fotogrāfijās redzamais dzīvnieks ir īsts - un viņa pārliecība bija, ka tas tā arī ir, - tā varētu būt liecība, ka Floridas džungļos dzīvo neliela, līdz šīm nezināma, pongīdu populācija. Iespējamību, ka "pērtiķskunkss" varētu būt saistīts ar augstāk Amerikas ziemeļu daļā novēroto seskvaču jeb lielo pēdu, Kolmens uzskatīja par maz ticamu. Savukārt daļa vietējo žurnālistu, norādot uz faktu, ka neviens joprojām nav atradis nekādas šo mistisko Floridas pērtiķu atliekas, sarkastiski atzīmēja, ka ziņas par purva radījumiem allaž parādās augustā, kad karstā laika dēļ visa vietējā dzīve teju apstājas un plašsaziņas līdzekļiem sāk trūkt materiāla.

Atgriežoties pie raksta sākumā minētā, šī gada martā youtube.com publicētā video (ar kliedzošo virsrakstu "Mūsu valdība slēpj ziņas par pērtiķskunksa novērojumiem"), jāatzīmē, ka tas satur ne tikai parastās "nelielās problēmiņas" ar sniega cilvēka foto un video uzņēmumiem, resp. - vai nu tajās vispār nekas nav redzams jeb attēls ir miglains un kontūras neskaidras, bet arī prastu, lētu viltojumu. Sākumā uzfilmētā purvainā pļava, kurā nevar saskatīt pilnīgi neko, kas līdzinātos kādai dzīvai būtnei ir viena vieta, bet vēlāk redzamā cilvēku grupa, kas ceļa malā nostājušies kaut ko, domājams, aligatorus upē, fotografē (sk. video 2 min, 45 sek) - pavisam cita. Tāpat video autorus nemaz nemulsina apstāklis, ka vairākiem no ceļmalas fotogrāfiem ir kvalitatīvas, profesionālas kameras ar liela fokusa attāluma telefoto objektīviem, taču vienīgie skatītājiem piedāvātie attēli ir īpaši sliktas kvalitātes miglas bildes, kas esot uzņemtas ar mobīlajiem telefoniem, kuri bijuši video autoru vienīgās attēlatveides ierīces. Šķiet, atbilde uz jautājumu: "kas smird purvā?" ir viennozīmīga...

Avots:
sarasota.patch.com

Pirmo reizi publicēts 12.06.2013.