Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Dziednieciskā maģija, dziedniecība

Dziednieciskā maģija ir plaši izplatīts un ļoti stabils maģijas veids, tā pastāv visās tautās, pie kam tās paņēmieni paliek gandrīz negrozītā veidā dažādos sabiedrības attīstības posmos, sākot ar Austrālijas aborigēniem, beidzot ar mūsdienu Eiropas tautām.

Pirmatnējo cilšu dziedniecības praksē bija apvienoti racionālie un maģiskie līdzekļi. Austrālieši, piemēram, līdzās racionālajiem dziedināšanas paņēmieniem - masāžai, sautējošām kompresēm, zālēm u.c. lietoja dažādus maģiskus paņēmienus: izsūca šķietamos kristālus, kas, pēc viņu domām, bija slimības cēlonis, vārdoja, utt. Ar slimnieku ārstēšanu viņiem nodarbojās īpaši burvji - dziednieki. 
Krievijas ziemeļu tautas - evenki, čukči, niohi u.c. - domāja, ka slimība ceļas no ļauna gara ieiešanas vai arī tad, ja tas nolaupījis slimnieka dvēseli.
Daudzas tautas un ciltis tic pārdabiskām īpašībām, kas piemītot dažādiem priekšmetiem - amuletiem, kuriem piedēvē spējas pasargāt no nelaimes, slimībām utt. 
Mūsdienās, piemēram, kristietībā svaidīšana, mirēja iesvaidīšana, svētceļojumi uz svētajiem avotiem utt. nav nekas cits kā dziednieciskā maģija. Uz dziednieciskās maģijas pamata radās priekšstati par gariem un dieviem - slimību dziedinātājiem. 

Saites.
Buršanās, zintniecība, maģija.