Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Velss, Herberts (1866.-1946.g.)

Herbert George Wells.
Britu rakstnieks, daudzu slavenu darbu autors, viens no zinātniskās fantastikas žanra pamatlicējiem.

Dzīvesgājums. Dzimis 1866.gadā.

Velss Krievijā. Krievijā Velss bijis vairākkārt. Pirmo reizi tas noticis 1914.gadā, kad viņš ieradās Pēterpilī. Krievijas impērijā redzētais un runātais uz Velsu atstāja lielu iespaidu - atgriezies dzimtenē Velss aicināja ieviest krievu valodas mācīšanu līdztekus vācu un franču valodām. Britu ierēdņi gan atsaucību neizrādīja.
Otro reizi tas notika 1920.gada septembrī - viņš apmeklēja nu jau Padomju Krieviju. Velsu uz Krieviju uzaicināja Ļevs Kameņevs, kad tas atradās Londonā padomju delegācijas sastāvā. Savas vizītes laikā satikās ar Ļeņinu, ko vēlāk nosauks par "Kremļa sapņotāju." Valstī vēl risinājās pilsoņu karš un oficiālās Londonas attieksme pret lielinieku režīmu, maigi izsakoties, nebija draudzīga.
Pašam rakstniekam izveidojās visai draudzīgas attiecības ar padomju varu. Vēlāk, stāstot par tikšanos ar Ļeņinu, rakstnieks pastāstīja arī par galvenajām domstarpībām ar viņu. Pats Velss bija sabiedrības evolucionāras attīstības piekritējs, uzskatot, ka uzcītīga darba rezultātā kapitālistiskā sistēma pārvērtīsies kolektīvismā. Turpretim Padomju Krievijas vadoņa pasaules uzskats bijis saistīts ar marksisma teoriju par neizbēgamo šķiru cīņu.
Trešo reizi Velss apmeklēja nu jau PSRS - tas notika 1934.gadā. Ar Staļinu nekāda diskusija nesanāca, jo viņš negrasījies sāņus spert ne soli no marksisma-ļeņinisma teorijas. Tai pat laikā viņam par Staļinu izveidojies priekšstats kā par patiesu un godprātīgu cilvēku. Tomēr Padomju Krievijā Velss vīlās - valsts grimusi "padomju pašpietiekamības apdullinošajos sapņos" un izveidojusi "jaunu melu sistēmu." 
Vairs rakstnieks Krievijā nav viesojies.

Paredzējumi. Savos fantastikas romānos paredzēja eskalatoru, automātisko atbildētāju, centrālapkures un automātisko durvju parādīšanos. Viņa rakstītajos darbos attēloti dažādi cilvēku radīti transportlīdzekļi, piemēram, lidmašīnas, tanki, arī kosmosa kuģi. Tāpat viņš savos darbos paredzējis satelīta televīziju un cilvēku ceļojumus uz Marsu.
Vairāki viņa pareģojumi ir piepildījušies, taču daži nav tikuši realizēti, piemēram, Utopiska valdība. Velsa skatījumā šāda valdība būtu cilvēces labākā nākotne. Tā nodrošinātu katram cilvēkam maksimāli daudz izglītības, palīdzētu atrast darbu, kurā katrs justos laimīgs un sniegtu pilnu brīvību privātās dzīves baudīšanai.
Arī Velsa pareģotā ceļošana laikā nav līdz šim realizēta, tāpat arī citplanētiešu apciemojums vēl ne reizi nav neapstrīdami apstiprināts. 

Darbi. Velss kopumā uzrakstījis aptuveni 40 darbus, kurus pats sauca par "zinātniskajiem romāniem." 
      "Pasauļu karš." 1898.g. Romāns par marsiešu iebrukumu uz Zemes. No šā romāna iedvesmojās seriāla “Pasauļu kari” veidotāji XXI gs. sākumā.
      "Laika mašīna." 1895.g."
      "Ārsta Moro sala." 1896.g.
      "Neredzamais cilvēks." 1897.g.

Nospiedums civilizācijā. Pēc rakstnieka darbu motīviem uzņemtas daudzas filmas un seriāli, kopumā vairāk nekā simts.

Atgadījums ar Orsonu Velsu padarīja “Pasauļu karu” vēl populārāku. Kopš incidenta uzņemtas vairākas filmas un seriāli, tostarp arī 2019.gada seriāls ar tādu pašu nosaukumu. Tā darbība notiek mūsdienās – Lielbritānijā un Francijā. Seriālā tie, kas ir pārdzīvojuši citplanētiešu uzbrukumu, cīnās par izdzīvošanu izpostītajā, bīstamajā pasaulē.
Jaunākās “Pasauļu kara” versijas ekranizācijas pirmizrāde notika 2020.gadā. Tā notika tieši tad, kad pasaulē plosījās kroņgripas pandēmija un daudziem cilvēkiem, gluži tāpat kā seriāla varoņiem – profesoram Bilam Vordam (Gabriels Bērns), astrofiziķei Katrīnai Dūranai (Lea Drukere) un pārējiem varoņiem nācās pierast pie jaunās realitātes, kā arī pieņemt izšķirošus lēmumus. Starp citu, seriāla veidotāji žurnālistiem stāstīja, ka savā ziņā filmēt postapokaliptiska rakstura ainas tukšajās Londonas ielās pandēmijā bija pat ļoti viegli. Tas tādēļ, ka tās patiešām bija tukšas, pandēmijas ierobežojumu dēļ.
Seriāla “Pasauļu karš” trešā sezona sākas ar to, ka cilvēki visā pasaulē vienlaikus piedzīvo biedējošas halucinācijas. No tām cieš arī astrofiziķes Katrīnas Dūranas jaunākā māsa Sofija. Cenšoties viņai palīdzēt, zinātniece mēros tālu un bīstamu ceļu no Francijas uz Lielbritāniju.

Saites.
Zinātniskā fantastika.