Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Bodisatvas

Sanskritā - bodhisattva ("viedā būtne," "apskaidrotais"), pāli valodā - bodhisatta.
Saskaņā ar budisma dogmām tas ir budistu svētais, faktiski dievība, kas pārtapšanā par budu vēl nav sasniedzis augstāko svētlaimi - nirvānu.

Pirmais bodisatva bijis budisma dibinātājs Buda. Bodisatvu dzīve parāda, kā cilvēkam atbrīvoties no ciešanām un saplūst ar dievību. Bodisatvas spēj iemiesoties jaundzimušajos un palīdzēt ticīgajiem sasniegt augstāko garīgo attīstību - nirvānu, tātad skolotājs, kas ved dzīvās būtnes uz apgaismību.

Bodisatvu kults radies mūsu ēras sākumā un attīstīts galvenokārt ziemeļu Mahajānas virziena budismā, kurā mācība par bodisatvu tiek izvirzīta pirmajā vietā.

Bez redzamās pasaules sansāras, kā māca budisma kosmoloģija, pastāv divas neredzamas pasaules: no tām otrā - vidējā pasaule ir svētlaimes valstība, ko apdzīvo garīgas būtnes, kas sasniegušas bodisatvu stāvokli, bet vēl nav ienirušas nirvānā, t.i. nav pārgājušas augstākajā pasaulē. Budisms māca, ka šajā vidējā svētlaimes pasaulē pastāv paradīzes valsts, tā sauktā "gaišā zeme," kuras ķēniņš ir buda Amitaba. Pateicoties tam ticīgie guvuši iespēju pārdzimt Amitabas "gaišajā zemē," ko sauc par paradīzi Sukavati, lai pēc tam pārietu nirvānā.
Kopējs visām trim pasaulēm ir noslēpumainais, neizdibināmais garīgais pirmsākums. Šis visur esošais gars izpaužas dažādās pasaulēs dažādi. Pirmajā - augstākajā pasaulē tas ir pilnīgi brīvs no matērijas važām un atrodas pilnīgā bezdarbībā un mierā, t.i. nirvānas stāvoklī. Otrajā - vidējā pasaulē gars, kaut arī nav saistīts materiālām važām, tomēr atrodas darbībā, būdams sakaros ar zemāko sansāras pasauli ar to budu un bodisatvu starpniecību, kuri, lai palīdzētu cilvēkiem, nolaižas zemes virsū un iemiesojas cilvēkos, tā kļūstot par hubilganiem ("iemiesotajiem").

Politisku apsvērumu dēļ budistu dievību kārtā uzņemti dažkārt arī ķecerīgu (kristīgo) zemju valdnieki. Tā, piemēram, lamaistu budisti pasludinājuši Krievijas ķeizarieni Katrīnu II par bodisatvas-sievietes Daraehes hubilganu.

Raksti.
Bodisatvas Samantabhadras prakses solījumi.
Trīsdesmit septiņi bodisatvu ceļi.

Saites.
Budisms un budisti.