Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Krusta kalns

"Skumju un sapņu kalns."
Iespaidīgākais tautas sakrālās mākslas piemineklis Lietuvā.

Atrašanās vieta. Netāļu no Šauļiem, Lietuvā.

Apraksts. Neliels pakalns, kurā haotiski uzslieti desmitiem tūkstoši visu iespējamo formu un lielumu (līdz pat daudzmetrīgiem) krustu. Krustu jūklī ir vairākas ejas-ielas. Krusti ir ierakti, atslieti, nolikti, pakārti virvēs un ķēdēs. Pamatā krusti ir katoļu, taču ir arī pareizticīgo.
Kalnā parādījās krusts, ko uzstādījis personīgi pāvests. Ir krusts par godu krievu aktierim Andrejam Mironovam (Андрей Миронов).
Krustu skaits pastāvīgi aug, tos nav precīzi saskaitījuši. 2003.gadā tāds studentu iniciēts skaitīšanas mēģinājums izgāzās, jo tie nojuka pie 70 000. 

Vēsture. Daži apgalvo, ka pirmie krusti tikuši uzstādīti šeit pēc 1831.gada par godu bojā gājušajiem leišiem. Citi uzskata, ka vieta bijusi svēta jau tajos laikos, kad šeit atradies cietoksnis, kas atvairījis rieteņu bruņinieku uzbrukumu. Tā vai citādi, bet ap šo vietu izveidojies savdabīgs kults - radušies arī aculiecinieki, kas šeit novērojuši pašus dažādākos brīnumu redzējumus.
1961.gadā varas pārstāvji mēģināja iznīcināt leģendāro kalnu - koka krusti tika sadedzināti, atlikušos ieraka buldozeri. Taču vēlāk vietējie iedzīvotāji vienalga atjaunoja tradīciju.

Saites.
Krusti.
Lietuva.