Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Nāgi, tautība

Esot 16 nāgu ciltis, dzīvo Nāgas pavalstī Indijā, Mjanmā.

Bet vispār nāgi ir čūsku pielūdzēji no Ziemeļaustrumu Assamas. Tie vēsta, ka viņu senči parādījušies no nogrimušā Mu kontinenta un 35 000 gadu atpakaļ nodibinājuši pirmo impēriju Indijā.

Vēsture. Katrā ielejā sava cilts, daudzas mazas pilsētvalstiņas, izolētas, nocietiinātas, ar savām dziesmām, dejām un asiņainām tradīcijām.
XIX gs. 1830.-1880.gados nagu tautiņas cīnījās pret Britu impēriju, pēc tam cīnījās pret Indijas valsti (cīņa nav rimusies vēl šodien). Kā īpaši kareivīga un izveicīga tiek slavēta angamu (nosaukums cēlies no kāda ārstniecības auga) cilts. Angami bija ļoti izveicīgi karotāji, precīzi šāva ar saindētām bultām, uzbruka no aizmugures un uzreiz nāvējoši. Izšķirošā cīņa pret britiem notika 1879.gadā - angami britiem pretī turējušies bija visilgāk. Briti jau iepriekš bija uzbūvējuši fortu kalna galā, bet angami sacēlās un britus no turienes patrieca. Britu padomnieks Damans mēģināja būt par starpnieku, taču angami viņu nogalēja. Tad briti sūtīja uz šejieni veselu armiju. Viss ciems aizgāja kalnos un dzīvoja tur gadu. Tad parakstīja miera līgumu.
Angamu cilts reliģiju sauc par fucana, kristietība šeit ienāca 1890.gadā.
1872.gadā šai pusē ieradās pirmie amerikāņu misionāri - kāds Dr.E.W.Clark ar kundzi, kas šeit pavadījuši 39 gadus un vecumdienās atgriezušies ASV. Viņi apkopoja vārdnīcu, iztulkoja Svētos rakstus, nodibinājuši baznīcu un izveidojuši vairākas misijas.
Kad 1963.gada 1.decembrī notika Nagas pievienošana Indijai, pirmais Nagas prezidents kļuva par separātistu, vadīja neatkarības centienus.

Konyak Naga. Notetovēti un ar dzīvnieku ragiem caurdurtām ausīm. Izslavēti karotāji un pēdējie galvaskausu mednieki, kas pārtrauca cilvēku medības tikaipirms 50 gadiem.
      Longva. (Longwa) Atrodas Indijas Nagalendā uz Birmas robežas. Valstu robeža uz pusēm sadala ķēniņa māju - tā pieder abām valstīm.

Angani Naga.
      Honoma. Khonoma
. Angani Naga cilts ciems ar lieliskiem ielejas un rīsu terašu skatiem.

Nagaland Heritage Village. Brīvdabas muzejs un nāgu kultūras ciems.tajā var iepazīt visas 16 nāgu ciltis un to tradicionālo arhitektūru.

Tradīcijas.
Tipiski nagu ciemi sākas ar lieliem, smagiem, kokgriezumiem rotātiem vārtiem, kuros attēloti robusti mitoloģiski tēli, stilizēti cilvēki, daudz dzīvnieku un pa kādai nogrieztai galvai. Vārtus noteikti rotā arī pa kādam savvaļas vērša mituna galvaskausam.

Degunragputna festivāls. Hornbill Festival. Reizi gadā tiek rīkots cilšu festivāls, galvenais kultūras pasākums Indijas austreņos. Tas pulcē visas nāgu ciltis vienkopus uz lielisku deju un cīņu izrādi, kas vienlaikus ir arī eksotisku un krāsainu tērpu parāde.

Saites.
Nāgas pavalsts.