Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Sigīrija

Sigīrijas kalns. Vai Sinhagirija - "lauvas klints."
Megalītisks komplekss, viens no Ceilonas salas simboliem, celtniecības un inženierijas brīnums.
Gleznains, 370 m vjl. un apmēram 170 m virs apkārtējā līdzenuma.

Atrašanās vieta. Atrodas ziemeļu rajonā Matali, netālu no Dambulas pilsētas Ceilonas centrālajā daļā.



Vēsture. Alās kalna pakājē uzietas arhaisko cilvēku darbības pēdas pirms 5000 gadiem.
V gs. pilsdrupas, cēlis ķēniņš Kasapa. 

Apraksts. Pats komplekss ierīkots 5 līmeņos: terases, dārzi un baseini, nekādas ēkas vai to drupas. Grūti iztēloties kā tik precīzus un apjomīgus būvdarbus spējuši veikt tik grūti pieejamā vietā un tādā augstumā. Ļoti apjomīgi ķieģeļu mūrējumi.
Uzieti neparasti taisnstūra padziļinājumi klintīs. To ir tik daudz, ka ar viņiem pilna visa plakankalne. Gidi apgalvo, ka tos izkaluši mūki, lai būtu vieglāk pārvietoties pa gludajām klintīm un monolītiem.
Pašā augstākajā punktā atrodas pakāpju piramīda, tās pilnīgi gludais augšējais laukumiņš ir 17 x 11 m. Kāpnes uz tās virsotni ved no divām pusēm.
2000 t smags klintsbluķis uzstādīts 25 grādu slīpumā uz mazākiem akmeņiem un nekrīt. Gidi stāsta, ka tas uzstādīts aizsardzības nolūkos. Pilnīgi nav skaidrs, kā tādu akmeni šeit uzvilkuši.

Neparastas akmens apstrādes tehnoloģijas. Pavisam dīvaini, ka klints iezis ir uzvedies it kā mīksts būdams un vietām daļēji "uztecējis" uz ķieģeļu mūrējumu. Neparasti arī ir tas, ka 600 gadu zem klajas debess atrodošies ķieģeļi ir ļoti labi saglabājušies - t.i. tādā apvidū, kur musonu dēļ gandrīz 8 mēnešus gadā līst lietus. Modernā restauratoru java jau nolietojusies.
"Lauvu vārti." Unikāls objekts kompleksā. Runā, ka agrāk lauvam bijusi galva un ceļš uz augšu gājis caur lauvas rīkli. Galva pēc tam esot atdalījusies un nezin kur pazudusi. Tomēr, ja šāda daudztonnīga galva būtu ripojusi lejā, tad tādas katastrofas pēdas būtu bijušas labi pamanāmas. Tamdēļ uzparasās doma, ka ķieģeļu mūrējums pie un ap ķepām bijis veidots daudz vēlāk pēc galvas atdalīšanās. Jaunās metāla kāpnes visdrīzāk ierīkotas tai pat vietā, kur atradās senā ieeja, jo tas samanāms pēc padziļinājumiem un rievām klintīs. Tomēr jocīgi, ka ķepas nemaz nelīdzinās lauvas ķepām, jo tām ir trīs pirksti un eturtais - rudimentārs, tā ir stāva, kas nav raksturīga kaķu dzimtes dzīvniekiem, milzīgi nagi. Drīzāk tās līdzinās reptīļu ķepām.
Pastāv viedoklis, ka V gs. celtnieki ar ķieģeļiem apmūrējuši ko krietni senāk pastāvējušu.
Pārsteidz augstais akmens apstrādes līmenis, ideāli gludas virsmas, taisni stūri, asas kantes, ideāli rādiusi.

Saites.
Modernas akmens apstrādes tehnoloģijas senatnes pieminekļos.
Šrilanka.