Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Vīnes aplenkums (1529.g.)

Neveiksmīgs osmāņu turku veikts Vīnes aplenkums 1529.gadā, kas kļuva par sākumu Osmaņu impērijas pagrimumam.

Politiskā un militārā situācija pirms kaujas. 1520.gadā par osmaņu impērijas sultānu kļuva tās 10.ķēniņš - Suleimans I. Osmāņu impērija pletās no Persijas līdz Ziemeļāfrikai un aizņēma arī lielāko daļu Balkānu. Suleimans I sapņoja par tās paplašināšanu. Turkiem bija lielākā armija pasaulē, labi apmācīta un apgādāta.
1528.gadā Suleimans I sagrāva Ungārijas valsti un iesēdināja tronī paklausīgu vietvaldi. Tagad starp Osmaņu impēriju un Rietumeiropu atradās tikai Austrija, ko atbalstīja Francija un Spānija. Taču arī starp šīm valstīm bija pretrunas, ko Suleimans I nekavējās izmantot, noslēdzot slepenu vienošanos ar Francijas karali. Arī Romas pāvests Klements VII, lai gan tam nebija nekādu norunu ar sultānu, darbojās par labu turkiem, savu apsvērumu dēļ liedzot austriešiem reliģisko un politisko atbalstu.
Tā 1529.gada pavasarī austrieši atradās vieni pret Osmaņu impēriju.

Spēki pirms kaujas. 1529.gada 10.aprīlī Suleimana I armija 120 000 vīru skaitā no Konstantinopoles devās karagājienā uz Vīni. Ceļā tā sagrāba arī citas pilsētas un laupīja zemes un ķēra cilvēkus verdzībai. Slikto laika apstākļu dēļ turki nespēja pie Vīnes nogādāt visu savu artilēriju (avotos teikts, ka pat lielāko daļu no tās).
Tikmēr Vīne gatavojās aplenkumam visai gudra komandiera - Austrijas maršala Vilhelma fon Rogendorfa vadībā. Viņa uzdevums rādījās neizpildāms. Pilsētas mūri bija celti Viduslaikos, bija plāni un nespējīgi izturēt tā laika artilēriju. Viss Vīnes garnizons bija tikai 20 000 vīru. Pilsētā bija 72 dižgabali. Vienīgie papildspēki, kas ieradās palīgā austriešiem, bija 700 musketieri no Spānijas.
Tomēr pilsētas aizsardzībai bija arī stiprās puses: no ziemeļiem pilsētu sargāja Donava, arī austreņos bija ūdens tece - tātad jāaizsargā bija tikai dienvidu un rieteņu virziens. Austrieši saturīgi izmantoja visu viņu rīcībā esošo laiku. Tie nojauca visas ēkas aiz pilsētas mūriem dienvidos un rieteņos no Vīnes, lai nekas netraucētu viņu artilērijas ugunij. Tika izraktas tranšejas un uzstādīti aizsprosti, pilsētā tika uzkrātas pārtikas rezerves, tika izvestas sievietes un bērni.

Kaujas gaita. Austriešiem par laimi 1529.gada vasara izrādījās viena no lietainākajām vēsturē un dubļainie ceļi bremzēja turku armijas pārvietošanos. Tā turki pie Vīnes mūriem ieradās tikai 26.septembrī un austriešiem bija gana laika sagatavoties.
Suleimans I piedāvāja pilsētai padoties, taču austrieši atteicās. Tad turki sāka pilsētas apšaudi no 300 dižgabaliem, gatavoja parakumus pilsētas mūru uzspridzināšanai.
Austrieši veica izbrukumus, lai traucētu parakumu veidošanu, paši raka prettranšejas. Vairākas reizes turkiem izdevās izgraut nelielus robus mūros, taču pilsētas aizstāvji aši novērsa trūkumus.
12.oktobrī pilsētā jau zāģēja aukstie ziemas vēji. Suleimans I pavēlēja veikt masīvu uzbrukumu pilsētai un priekšā sūtīja savus janičārus. Divi parakumi zem Dienvidu vārtiem (Korintas vārtiem?) uz īsu brīdi iekarotājiem pavēra ceļu, taču aizstāvji atkal ātri aizlāpīja izbrukumu un nogalēja vairāk kā 1200 uzbrucēju.
Pēc divām dienām Suleimans I organizēja otru lielo uzbrukumu, bet austrieši atsita arī to. Zeme ap pilsētu bija kā nosēta ar agrāk neuzvaramo janičāru līķiem.
Turkiem neatlika nekas cits kā atkāpties, 16.oktobrī Vīnes aplenkums tika izbeigts. Tomēr pirms tam tie nogalināja tūkstošiem gūstekņu, ko bija sagrābuši pa ceļam uz Vīni. 

Kaujas nozīme. Sakāve pie Vīnes nenovājināja Osmaņu impēriju, taču tā apturēja islāma ekspansiju Centrālajā un Rietumu Eiropā un par dominējošo reģionā padarīja kristietību. Suleimana I armija vēl guva daudz uzvaru, taču tās nebija uzvaras kaujās ar eiropiešiem. Izturot aplenkumu, Vīne parādīja, ka turkus ar visiem viņu janičāriem var uzvarēt, par spīti bailēm un neuzņēmībai.
Atviegloti uzelpojusi Eiropa atgriezās pie savām iekšējām nesaskaņām, pie cīņām starp katoļiem un protestantiem.

Nospiedums civilizācijā.
Kruasāni. Šīs smalkmaizītes pusmēneša formā austriešu maiznieki sāka cept jau pirms turku parādīšanās pie pilsētas. 
Kafija. Atkāpjoties no Vīnes, turku armija esot atstājusi vezumu ar kafijas pupiņām. Tādejādi austrieši pirmie Eiropā sāka gatavot kafijas dzērienu. No šejienes arī Vīnes senākās kafejnīcas.

Saites.
Vīne.
Kauju saraksts.