Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Argentīna

Valsts Dienvidamerikā.

Nosaukums no latīņu vārda argentum - "sudrabs."
Galvaspilsēta - Buenosairesa.

Vēsture. Nesen Argentīnā uziets viens 9000 gadus vecs roku nospiedums.
Mūsdienu Argentīnas ZR ietilpa vislielākajā Inku valsts provincē - Koļjasuijā.
1812.gada 27.februārī Argentīnas Neatkarības kara laikā Manuels Belgrano Rosario pilsētā pirmo reizi pacēla zilibaltzilu karogu, kas vēlāk kļuva par Argentīnas valsts karogu.
Huana Perona prezidentūra (1946.-1955.g.). 1943.gadā valsts apvērsuma rezultātā ar vācu nacistu palīdzību pie varas nāca Huans Perons. 1946.gadā viņš kļuva par prezidentu ar vēlēšanu palīdzību. Pēc nacistu sakāves Vācijā uz Argentīnu devās tūkstošiem nacistu.
1979.-1982.gados militārās hunta.
1981.-1982.gados Argentīnas prezidents - Leonardo Fortunato Galtjēri.
Folklendu karš 1982.gada aprīlī.
Kirņeru ģimene pie varas kopumā bijusi 12 gadus. Nacionalizēja ārvalstu uzņēmumus un drukāja naudu sociālajām programmām.

Apskatāmie objekti.
      Buenosairesa. 
      Dabaskas akmens.
Buenosairesas provincē Tandilas pilsētiņā.
      Igvasas ūdenskritums. Uz robežas ar Brazīliju. Pēc izejamā ūdens daudzuma lielākais pasaulē.
      Akonkagva. Netālu no Čīles robežas. Augstākā virsotne Dienvidamerikā un visā Dienvidu puslodē. Skarbi Andu vēji un mainīgi laika apstākļi.
      Ezeru apgabals. Satriecoši skaists.

Jezuītu misijas. Tās šeit darbojās XVII un XVIII gs. 5 no tām - San Ignacio Mini, Santa Ana un vēl 4, atrodas Misjonesas provincē (???) un ir UNESCO sarakstā.Tie bija utopiski projekti un nozīmīgs Dienvidamerikas vēstures posms, kad tūkstošiem cilvēku pārcēlās uz dzīvi pilnīgi neskartos dabas apvidos, lai sludinātu kristīgo ticību. Viņi džungļu vidū uzcēla milzīgus klosterus. Šodien no dažām misijām atlikušas vairs tikai drupas, bet citas funkcionē.
Nozīmīgākā no Argentīnas jezuītu misijām - San Ignacio kļuvusi par patvērumu daudziem indiāņiem. Tā ir labi iekārtots tūrisma objekts ar lieliem ieejas vārtiem un žogiem. Iespaidīga arhitektūra un mazās gvarānu istabiņas.

Wanda Mine. Dārgakmeņu un minerālu raktuves.

Kačeuta. Cacheuta. Skaista mazpilsēta Mendozas provincē, kas atrodas nelielā ielejā, ko ieskauj kalni. Tā ir lieliska vieta pārgājieniem, izbraucieniem ar velosipēdu vai atpūtai pie upes, bet īpaši slavena pilsēta kļuvusi, pateicoties saviem termālajiem baseiniem.

Salta. Provinces galvaspilsēta kalnainajā Argentīnas ziemeļrietumu daļā. Tā ir dibināta 1582.gadā un ir pazīstama ar savu spāņu koloniālo arhitektūru. Šī pilsēta piedāvā visu, ko vien var kārot aktīvās atpūtas cienītāji: raftings, pārgājieni, izjādes ar zirgiem, kalnu riteņbraukšana un alpīnisms ir vien dažas no daudzajām iespējām. Bet visam pāri stāv krāšņās ainavas un vietējās kultūras baudījums.

Sv.Džavīra kalns. Monte San Javier. Pareizā izvēle asu izjūtu cienītājiem, jo piedzīvojumu garu šeit var baudīt gan nodarbojoties ar kalnu riteņbraukšanu, gan dodoties ainaviskos pārgājienos un izjādēs ar zirgiem, bet visstraujāk sirdij liks pukstēt laišanās pa ziplīniju trasēm un panorāmas skati lidojumos ar paraplanieri.

Patagonija. 

Nacistu bunkurs. Atrodas Misonesas provinces rieteņos grūti caurejamā rajonā pavisam tuvu Paragvajas robežai - līdz tai var tikt 10 minūtēs. Komplekss sastāv no 3 būvēm: dzīvojamās telpas, noliktavas un novērošanas punkta. Katram bunkuram ir sienas 3 m biezumā. Domājams, nacisti sākuši kompleksa izbūvi II Pasaules kara vidū, kad nacistu sakāve karā nelikās vairs tik nereāla. Tomēr bunkuri tā arī nekad nav tikuši izmantoti, jo Argentīnā nacisti varēja dzīvot legāli - oficiāli tā pieņēma 180 vācu nacistus.
Atradumi - 16 vācu monētas laikā no 1938.-1941.gadam, vācu porcelāns - datēts ar to pašu laiku.

Iberas Nacionālais parks. Esteros del Iberá. Izveidots Iberas mitrājā. Ibera - "spožais ūdens" (gvarānu val.). Otrs lielākais mitrājs aiz Brazīlijas Pantanalas un aizņem apmēram 15-20 000 kvkm. ar plašiem purviem un lagūnām. 13 000 no tiem ir aizsargājama teritorija un bija plāns to pārveidot par Valsts dabas parku - tagad tas arī ir izdarīts. Tas ir viens no svarīgākajiem saldūdens rezervuāriem Dienvidamerikā. Rezervātā dzīvo daudz savvaļas dzīvnieku, tostarp aligatori, purva brieži un simtiem putnu sugu, ko var vērot braucienos ar laivām.

X-failu ciems. Te novērotas dzīvnieku sakropļošanas

Mēness ieleja. Ischigualasto. Sanhuanas provinces parks, kas pazīstams arī kā Mēness ieleja jeb, ir viena no pārsteidzošākajām vietām Argentīnā. Tuksnešainā parka klintis vēji ir pārveidojuši sirreālistiskās skulptūrās, kas atgādina mēness virsmu. Laikam pāri stāvošo noskaņu papildina arī šeit savulaik atrastās dinozauru fosilijas, kas tagad apskatāmas parka muzejā. Iepazīt šo unikālo vietu var gan dodoties pārgājienos, gan braucot ar kalnu velosipēdiem, gan traucoties ar 4×4 spēkratiem.

Tigres Kalnu dabas rezervāts. Sierra del Tigre. Dabas rezervāts Tandilā, kas atrodas pavisam netālu no Buenosairesas, sniedz lielisku iespēju iepazīt Argentīnas dabu tiem ceļotājiem, kas apmetušies lielpilsētā. Rezervātu var iepazīt gan dodoties pārgājienos, gan izjādēs ar zirgiem.

Los Glaciares nacionālais parks Patagonijā. Atrodas netālu no Čīles robežas. Piedzīvojumu cienītāju īpaši iemīļots šeit ir Perito Moreno ledājs, kas vislabāk pazīstams ar dramatiskajiem leduskritumiem, kas tiecas Argentīnas ezera ūdeņos. Parkā mīt arī daudzi putni, piemēram, kondori un melnknābja ērgļi. Brīnišķīgās ainavas un dzīvnieku pasauli te var iepazīt gan dodoties pārgājienos, gan izbraucienos ar kuģīti.

Septiņu ezeru maršruts. Patagonija. Tiek dēvēts par vienu no ainaviskākajiem Argentīnā, ir līkumains ceļš, kas vijas gar brīnišķīgiem ezeriem, kalnu ainavām un gleznainām pilsētām. Visbiežāk šo ceļu tūristi veic, braucot mašīnā, taču tas piemērots arī velo braucējiem.

Kordovas kalni. Tie aktīvās atpūtas cienītājus vilina ne vien ar brīnišķīgajām dabas ainavām, bet arī ar plašo aktivitāšu klāstu – sākot ar trekingu, smaiļošanu, kalnu riteņbraukšanu un beidzot ar kanjoningu.

Ušuvaja.
Argentīnas Ugunszeme.
Malvīnu salas.
Salantīnas ezera AZ.
Iespējama gravitācijas anomālija.

Tradīcijas.
Gaučo. Dienvidamerikas kovboji. Beretē, svītrainās biksēs, jāj basām kājām.
Amerikas atklāšanas diena. 2010.gada 3.novembrī Argentīnas toreizējā prezidente Kristīne Elizabete de Kiršnere (Cristina Fernández de Kirchner) atbalstīja šīs dienas pārsaukšanu par Cieņas dienu kultūras daudzveidībai (Día del Respeto a la Diversidad Cultural).

Virtuve.
Argentīnas vīni.
Malbec. Šo vīnogu dzimtene ir Francija - Kahoras reģions. taču uz kahoras vīniem var būt rakstīts nevis Malbec, bet gan Auxerrois vai Cot'Noir. malbec pašlaik Argentīnā ir visvairāk audzētā tumšo vīnogu šķirne. Parasti to audzē mendozas reģionā, retāk Sanhuanā vai Patagonijā. Argentīnas malbekā dominēžāvētas plūmes, zilenes, lācenes, dūmakainums un miecvielas. To ieteicams baudīt pie jēra vai liellopu gaļas.