Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Dānija

Valsts Eiropā, Jitlandes pussalā.

Galvaspilsēta - Kopenhāgena.
Iedzīvotāji - dāņi.

Viens no augstākajiem valsts apbalvojumiem ir Ziloņa ordenis.

Vēsture. Senatnē Dānijas teritorijā dzīvoja ģermāņu ciltis - kimbri, jiti, angļi, sakši.
Dānijas vārds pirmo reizi pieminēts uz rūnakmeņa Jellingē.
Dānijas kristianizācija. Dānijā misijas darbs tika uzsākts jau 823.gadā, bet bez īpašām sekmēm, līdz kamēr dāņu karalis Haralds Lielais, meklēdams politisku atbalstu pie Kārļa Lielā dēla Ludviķa Dievbijīgā, 829.gadā pieņēma kristietību, tomēr jau pēc samērā neilga laika dāņi atgriezās pie sentēvu ticības. Dānijas kristianizācija atjaunojās X gadsimta otrajā pusē, kad kristietību pieņēma karalis Haralds Zilzobis, bet pilnīgi valsts kristianizācijas procesu pabeidza karalis Knuts Lielais (1018.–1035.g.) ar angļu-sakšu palīdzību.
974.gadā sakši pie Danevirkas nocietinājumu līnijas sakāva Dānijas karaļa Haralda Zilzobja spēkus, ieņemot arī daļu no dāņu Dienvidjītlandes teritorijas. Pēc sakāves Zilzobis zaudēja arī Norvēģiju, kas līdz tam dažus gadus atradās tā kontrolē un bija spiests domāt par to, kā saglabāt vēl palikušos valdījumus.
Vestindijas pārdošana amerikāņiem. 1917.gada Dānija amerikāņiem pārdeva Virdžīnu salas, kas toreiz bija pazīstama kā Dānijas Vestindija. Tas bija pēdējais ASV nozīmīgākais pirkums. Dānija savu Vestindiju nopirkt amerikāņiem piedāvāja pati (līdzīgi kā Krievija Aļasku), tiesa gan, pēc tam, kad no ASV bija saņēmusi zināmus mājienus. Amerikāņi baidījās, ka salas var kļūt par Vācijas zemūdeņu bāzi I Pasaules karā. Darījuma noslēgšana gan ievilkās, tomēr noformēts tas tika pavisam demokrātiski - gan Dānijā, gan pašās salās notika referendumi un 64,2% dāņu un 99,9% salinieku nobalsoja par pāriešanu ASV.  Darījuma cena bija 25 miljoni ASV dolāru (puse Dānijas gada budžeta). Virdžīnu salām šodien ir tāds pats statuss ASV kā Guamai un Puertorikai.

Aplūkojamie objekti.
      Kopenhāgena.

      Dolmeņi.

Kronborgas pils.
Atrašanās vieta. Dānija, Zēlandes sala, apmēram stundas braucienā no Kopenhāgenas, pie Helsingēras pilsētiņas.
Vēsture. Celta Dānijas karaļa Pomerānijas Ērika valdīšanas laikā ap 1397.gadu kontrolei un nodevu iekasēšanai no jūras šauruma kuģotājiem. XVI gs. 70.gados karalis Frederiks II raupjo cietoksni pārvērta krāšņā pilī. Šādu to ieraudzīja angļu aktieru grupa, kas pilī viesojās 1585.gadā. Pēc atgriešanās Anglijā trīs no aktieriem – Vils Kemps, Džordžs Braiens un Tomass Pope kļuva par dramaturga Viljama Šekspīra kolēģiem. Šekspīrs pili iemūžināja savā lugā kā dāņu prinča Hamleta mājvietu Elsinoru. Luga vairākkārt tikusi uzvesta arī pašā pilī – pirmoreiz 1816.gadā, lai atzīmētu Šekspīra 200.nāves gadadienu.
Pils iekļauta UNESCO sarakstā.
Apraksts. Virs pils paceļas Karaļa tornis. Lielās zāles garums pārsniedz 60 m. Frederika II laikā pili izrotāja ar marmoru, sienu gleznojumiem un drapērijām.
Lugā par Hamletu pils aprakstīta tik precīzi, ka tas ir par vienu no iemesliem, ka Šekspīrs savas lugas nav rakstījis pats. Pils pagalms ir cietums ar stingri kontrolētu ieeju un izeju. Ģertrūde un Hamlets tiekas karalienes apartamentos. Vestibils, pa kuru staigā Hamlets, ir augšstāvā. Polonijs slēpjas aiz drapērijām, kas rotā pils sienas. Fināls norisinās Lielajā zālē.
Pašlaik apskatei atvērti karaļa apartamenti, balles zāle, kas ir plašākā halle Skandināvijā, un kapela, kas lepojas ar greznu zeltītu un krāsainu interjeru ar smalki izstrādātiem koktēlnieku darbiem.
Iespējams nokļūt arī pils pagrabos – tur ir plašs apakšzemes gaiteņu un kambaru sazarojums, kur vīri bieži apmetās karu laikā. Tajos iespējams uzkrāt pārtiku un izturēt aplenkumu sešas nedēļas. Pagrabā ir vikingu valdnieka skulptūra.

Roskilde. 

Veterna ezers. Gleznains ezers pie Grennas un Jēnčēpingas.
Ēresuna šaurums. Šaurums starp Dāniju un Zviedriju, ko var šķērsot pa gigantisku tiltu.
Legolande.

Odense. H.K.Andersena dzimtā pilsēta.
Jellinge. Dānijas dzimšanas vieta, jo te rūnakmeņos pirmo reizi minēts tās vārds.

Esbjerga. Esbjerg. Pilsēta Jitlandes pussalas rieteņos, Ziemeļjūras krastā. 79 400 iedz. (1977.g.). Esbjergas milzīgās skulptūras jūras krastā - Men at the Sea. Netālu no Esbjergas ir kūrorts Fānes salā.

Lindholm Hoye. Vikingu kapulauks.
Grenena zemesrags. Atdala Ziemeļjūru un Kategatu.
Ribe. Šīs pilsētas vecpilsēta ir vecākā un labāk saglabājusies vecpilsēta Dānijā.
Egeskovas pils. Plašs parks.
Ertebeles apmetne. Ziemeļjitlande.

Orhūsa.
      Gamla By. Brīvdabas muzejs,

Egeskovas pils. Ar parku.

Mēnas sala. Baltās klintis jūras krastā.
Bornholmas sala.
Helsingēra. Teiksmainā Hamleta pils.

Aizjūras teritorijas.
      Fēru salas.
      Grenlande.


Interesanti likumi. Dānijā bēgšana no cietuma nav likumpārkāpums. Ja laikus neinformē varas iestādes par tuvinieka nāvi, var dabūt lielu naudassodu. Ja uz ceļa zirgs sabīstas no auto, tas tūdaļ jānobrauc ceļmalā, jāizslēdz un jāapsedz ar aizsargkrāsas pārvalku.

Saites.
Dāņi.
Fēru salas.
Grenlande.