Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Lubangdžerijsalehas ala

Lubang Jeriji Saléh.

Ala Kalimantānas salā, kurā konstatēts pašlaik senākais dzīvnieka attēls.

Atrašanās vieta. Grūti pieejamā, apmēram 4200 kvadrātkilometru plašā augstkalnu reģionā Sangkuliranga–Mangkalihata pussalā Borneo salā, Indonēzijā

Apraksts. Te uz kaļķakmens alu sienām atrasti tūkstošiem aizvēsturisku paleolīta gleznojumu - 40 000 gadu seni.
Neskatoties uz to, ka pētniekiem par aizvēsturiskajiem klinšu mākslas darbiem bija zināms kopš 1994.gada, līdz pat šim laikam nebija iegūts precīzs to datējums. 1990.gados datēšanai paņemtie paraugi no alu mākslas vietām bija pārāk poraini un deva neticami lielu vecumu. Galu galā zinātnieki nosprieda, ka gleznojumu vecums nevar būt lielāks par 10 000 gadiem.
Obērs kopā ar savu komandu Borneo salā ieradās 2016.-2017.gada izrakumu sezonā, lai no alu gleznojumu virsmu klājošiem kalcīta noslāņojumiem paņemtu jaunus, neporainus paraugus, un no jauna noteiktu gleznojumu vecumu, izmantojot urāna-torija metodi. Kalcīta depozīti uz alu sienām, tostarp arī uz aizvēsturiskajiem gleznojumiem, bija veidojušies, ūdenim gadu tūkstošiem sūcoties cauri kaļķakmens iežiem. Nogulsnējumi nelielā daudzumā satur urānu un tā sabrukšanas produktu – torija 230 izotopu. Izmērot kalcīta uzslāņojumā urāna–torija proporcijas, zinātnieki spēj noteikt tā veidošanās sākuma laiku. Obēra komanda analīzēm no 6 alām paņēma 15 kalcija karbonāta paraugus.
Ar urāna-torija metodi noteiktais minimālais vecums Lubangdžerijisalehas alā atrastajām liela dzīvnieka gleznojumam ir 40 000 gadi. Kaut arī nav saprotams, kāds tieši dzīvnieks gleznojumā uz alas sienas attēlots, pētnieki pieņem, ka tas ir bantengs, savvaļas govs, kas vēl šodien dzīvo Borneo džungļos. Dzīvniekam laukā no muguras rēgojas kaut kas līdzīgs šķēpa kātam. Pašreiz tas ir vecākais zināmais figurālās glezniecības darbs pasaulē.
Datētais dzīvnieks ir viens no govij līdzīgu dzīvnieku trijotnes, kas sarkani oranžā krāsā uzgleznots uz Lubangdžerijisalehas alas sienas.
Tāpat arī Lubangdžerijisalehas alā pētnieki ar urāna metodi datēja divus roku nospiedumus, kuri izrādījās 37 000 gadus seni! Savukārt trešais rokas attēls ir pat 51 800 gadus sens.

Saites.
Alu māksla.
Alas un grotas.
Kalimantānas sala.