Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Britu sabiedrībā pieaug ticība paranormālām parādībām

Salīdzinot ar 2009. un 2005.gadu, ievērojami pieaudzis to Lielbritānijas iedzīvotāju skaits, kas tic pārdabiskā esamībai. Ja iepriekšējās aptaujās šādu cilvēku bija aptuveni 40%, tad šogad ticību spokiem, NLO un citām paranormālām parādībām apstiprināja 52% respondentu.

Anomālo parādību zinātnisko pētījumu asociācijas (APZPA) sabiedriskās domas pētījumu uzņēmumam YouGov pasūtītajā aptaujā parādījušies arī citi interesanti momenti. Piemēram, viens no pieciem aptaujātajiem paziņojis, ka personīgi saskāries ar pārdabisko jeb neizskaidrojamo.

APZPA pārstāvis Deivs Vuds, kurš vada darba grupu, kas pēta liecības par plaša spektra neizskaidroto parādību novērojumiem - sākot no domājamajiem spokošanās gadījumiem un beidzot ar NLO novērojumiem -, intervijā laikrakstam "Telegraph" teica: "Spokiem ticošo cilvēku skaita pieaugums ir pārsteidzošs, tas šobrīd ir krietni augstāks nekā vidējie vēsturiskie rādītāji."

Kā iespējamais šī pieauguma skaidrojums tiek norādīta paranormālo parādību plašā komercializācija pēdējo gadu laikā. Nemaz nerunājot par Harija Potera grāmatu sēriju, vērts pieminēt tādus televīzijas izrādes kā "Most Haunted" (aptuvenais tulkojums varētu būt - "Spoku apsēstākās vietas"), daudzviet ierīkotās "spoku takas" (ghost walks), kas vairāku pilsētu vēsturiskajos centros iepazīstina ar spoku un parādību nostāstiem bagātākajām vietām, kā arī Anglijas Pieminekļu aizsardzības institūciju (English Heritage un National Trust) prakse piesaistīt apmeklētājus savā pārziņā esošajām senajām celtnēm, norādot, kurās no tām visbiežāk redzēti spoki.

Cits apstāklis, kas cilvēkiem liek vairāk pievērsties paranormālajam, uzskata D.Vuds, varētu būt ekonomiskā nestabilitāte un neziņa par nākotni. Ja agrāk glābiņš biežāk tika meklēts reliģijā, tad mūsdienās tā ir ezotērika, neizskaidrotais un dažādi noslēpumi.

Interesanti toties, ka iepretī ticībai spokiem, kas ir kāpusi, 2013.gadā krietni mazāk cilvēku ir gatavi atzīt, ka NLO ir reālas, dabā novērojamas parādības - ja no visiem tiem, kas 2009.gadā pieņēma paranormālā eksistenci, 52% ticēja arī NLO, tad šogad tādu atlicis tikai 39%.

Tas, kā norāda D.Vuds, atbilst plašāk novērotam ufoloģijas pagrimumam: "Mēs esam izjutuši, ka ticība NLO jau labu brīdi iet mazumā. Es domāju, ka ticību spokiem ir vieglāk uzturēt. Daudzi cilvēki personīgi pazīst kādu citu, kas kaut ko tamlīdzīgu būs pieredzējis. NLO gadījumā tas tā nav." Par šo jautājumu ticis runāts arī pagājušā gada APZPA konferencē, kurā atklājies, ka NLO novērojumu skaits (domājams - Lielbritānijā) kopš 1988.gada krities par 96%. Savu NLO izpētes nodaļu 2009.gadā slēdza arī Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija, kā pamatojumu norādot, ka 50 gadu novērojumi nav devuši nekādas liecības, ka NLO varētu radīt apdraudējumu valsts drošībai.

Kopumā paranormālām parādībām, atbilstoši aptaujas datiem, vairāk tic sievietes (63% - spokiem, 41% - NLO) nekā vīrieši (42% un 36%). Abu dzimumu vidū, savukārt, visskeptiskākie ir jaunieši vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem. Pavisam tikuši aptaujāti 2000 cilvēki.

APZPA ir 1981.gadā dibināta organizācija, kas sevi raksturo kā izglītības un pētniecības biedrību. Tajā, pēc pašu sniegtās informācijas, darbojas gan tādi cilvēki, kas tic neizskaidrotu parādību esamībai, gan arī skeptiķi. Organizācijas uzskatu kopumu tomēr vislabāk, iespējams, raksturo tās patreizējā prezidenta Laionela Fentopa pārliecība, ka karalis Artūrs bijis citplanētietis, kas ieradies uz Zemes, lai to aizsargātu pret citu, ļaunprātīgu ārpuszemes būtņu iebrukumu.

Attēls: By Harald Hoyer from Schwerin, Germany, via Wikimedia Commons. Avots.

Pirmo reizi publicēts 27.09.2013.