Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pačakuteks (1438.-1471.g.)

Pachacútec Inca Yupanqui Cápac Intichuri. Pačakuteks Jupanks, Titū Manko Kapaks. Ieguvis titulu Pačakuteks - "Pasaules pārveidotājs", jo reformējis kalendāru.
9.inka, kas valdīja Inku impērijā no 1438. līdz 1471.gadam.

Radniecība. Tēvs - Virakoča, iepriekšējais inka.
Brāļi - laikam vidējais dēls, tādēļ viņam ir vecākais un jaunākais brālis.
Dēls - Tupaks Jupanks, nākamais ķēniņš, arī Amaru.

Dzīvesgājums. 9. inka un slavenākais no visiem 12.
Veica svētceļojumu uz Tamputoku.
Līdz viņa valdīšanas laika sākumam inki dominēja tikai apgabalā ap Kusku. Bieži plūcās ar daudzajām apkārtējām kalniešu ciltīm, taču lieta nekad nenonāca līdz to zemju iekarošanai. Tomēr reiz kāda čanku (Chanka) cilts ieņēma apgabalu 150 km uz austreņiem no Kuskas un 1438.gadā nonāca pie Kuskas robežām ar nodomu to iekarot. Inka Virakoča un tā vecākais dēls Urkons nosprieda, ka viņu nelielajai valstiņai beigas ir klāt, taču jaunākais (trešais) dēls atteicās doties cīņā. Ar dažu vecāko ģenerāļu palīdzību viņš apvienoja armiju un pēdējā izmisīgajā cīņā guva uzvaru, ieņemdams ceļu uz Čanku. Saskaņā ar leģendu uzvara pēdējā kaujā kļuvusi iespējama, jo akmens bluki pārvērtušies par karotājiem un cīnījušies inkas armijas pusē.

Kāpšana tronī. Pēc šīs uzvaras viņš pieņēma Pačakuteka vārdu un 1438.gadā pasludināja sevi par inku, apejot tēvu un vecākos brāļus.

Ārpolitika. Realizēja ekspansijas politiku. Atzīmējot savu lielisko uzvaru pār čankiem, viņš realizēja pirmo iekarošanas vilni, tādējādi, iespējams, izveidojot Inku impēriju.
Nākamo 25 gadu laikā viņš iekaroja lielāko daļu Centrālo Andu starp Titikakas un Hunina ezeriem.

Iekšpolitika. Ieguvis titulu Pačakuteks, jo reformējis kalendāru. Lai saglabātu informāciju nākamajām paaudzēm, viņš dibināja valsts skolas, kurās viss bija jāmācās no galvas.
Viņš izveidoja daudzpakāpju sarežģītu spiegošanas sistēmu un slepenpoliciju, un spiegiem par iegūto informāciju maksāja.

Saimniecība. Pačakuteks pielika daudz darba pilsētu iekārtošanā. Pamatīgi pārbūvēja Kusku, padarīdams to par atbilstošu impērijas galvaspilsētas statusam. Kuskai viņš piešķīra slaveno "pumas formu." Iesprostoja Sapas (Rio Sapphi) un Tulumaijas (Rio Tullumayo) upes kanālos, kas šķērsoja pilsētu, tā uzturot to tīru un apgādājot ar ūdeni.
Viņš iekārtojis lauksaimniecības terases, cēlis daudz būvju, to skaitā arī slaveno Korikančas svētnīcu un savu pili.
Viņam esot piederējusi doma arī par Saksavamānas uzbūvēšanu, tomēr to realizēja jau tikai nākamais inka - viņa dēls Tupaks Jupamks.

Inka Pačakuteks atcēla savu sākotnējo lēmumu par troņmantnieku nozīmēt princi Amaru (Inti Kapaks Pirua Amaru), jo viņiem izcēlās domstarpības valsts pārvaldes jautājumos, un nozīmēja par jauno troņmantnieku (auku) tā brāli - Tupaku un līdzvaldīja kopā ar to. 

Pačakuteka karaliskajā karogā bija attēlotas divas čūskas un varavīksne.
Pačakuteks minēts inku drāmā Apu Oljantai, kas nonākusi līdz mūsdienām.

Aplūkojamie objekti.
      Pils Kuskā. Nav saglabājusies, atradusies Ieroču laukuma rieteņu stūrī.
      Korikančas svētnīca. Tās celtniecību arī piedēvē viņam.

Saites.
Inku ķēniņi (?-1533.g.).