Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Piramīdas, piramīdu formas būves

Pyramis, pyramidos - grieķu val.
Arhitekturā monumentāla celtne ar četrstūrainu pamatu un sānskaldnēm, kas saiet kopā virsotnē, var būt arī pakāpjveida.

Piramīdas formas celtnes atrodamas dažādās pasaules malās, tomēr dažādās kultūrās atšķiras pēc konstrukcijas un pielietotajiem būvmateriāliem. Tomēr to kopīgā piramidālā forma, īpaši jau alternatīvajos vēsturniekos, radījusi "aizdomas" par daudzu pasaules kultūru kopējo izcelsmi un kultūras sakariem senatnē.

Vārda "piramīda" etimoloģija.
Saskaņā ar pētnieka Počana (1978.g.) dotajiem skaidrojumiem, variantu ir visai daudz.
Izplatītākā versija ir tāda, ka vārds atvasināts no grieķu pir - "uguns" vai "liesma," tā kā piramīdas forma atgādinot liesmas vai lāpas uguns formu. Pirmais šādu versiju minējis Sandis 1621.gadā. Arī Holls piekrīt, ka vārds cēlies no grieķu piros ("liesma").
Turpretī Džons Teilors (1859.g.) uzskata, ka vārds cēlies no grieķu puros - "kvieši" un metron - "mērs."
Cita grieķu valodas versija vēsta, ka vārds varētu būt ticis atvasināts no grieķu peri m uizi jeb per-em-us jeb per-a-mus. Tas ir Rinda papirusā uziets matemātisks termins, kas, iespējams, apzīmē piramīdas šķautni (Elbērs un Hercs Fišlers).
Cita versija saka, ka vārds cēlies no žīdu valodas vārda bur-a-mid, kas apzīmē kapenes.
Bonviks (1877.g.) un Smits (1864.g.) raksta, ka vārda izcelsme saistāma ar koptu (tātad senēģiptiešu!) valodas vārdu pi-re-mit - "dalīšana ar desmit." Koptu izteicieni pird-mona un pi-re-mi pieņemts domāt, ka nozīmē "Saules lieliskums." Daži autori uzskata, ka vārds piramīda varētu būt atvasināts no koptu ramas ("bagāts") un puro ("ķēniņš") vai miki ("piedzimt," "dzimšana"). Bez tam vārdu piromes attiecina arī uz ķēniņu un augstāko priesteru statujām.
Vēl domā, ka pirmēji eksistējusi ir puramis forma, kurā pur/bur - "cietums," "kapene" un amit - "mirušo." Tad sanāk - "mirušā kapene."
Tas pats Počans min arī senēģiptiešu vārdus pr m ("mirušo mājoklis") un pr m mvt ("sarkofāga atdusas vieta"). Pitrijs 1911.gadā rakstīja: "Vertikālais augstums [senēģiptiešu piramīdām] ēģiptiski tika saukts kā pir-em-us... no šejienes arī grieķiskās piramīdas, ko lietojis jau Hērodots, kura tekstu izmantojis Sandis."
D.Luīss (1980.g.) saka, ka grieķu vārds piramidos ir kompilēts no frīģiešu un feniķiešu vārda formas purimmidda haldiešu (babiloniešu). Tā žīdu analogs - urimmiddin (urim - "gaismas" vai "atklāsme" un middin - "mērs").
Piramīda - "pacelšanās vieta." Šādu drosmīgu skaidrojumu devis alternatīvais vēsturnieks Zakarija Sitčins.

Citu tautu nosaukumi. Arābu valodā reizēm piramīdas saukuši par haram, al-haram, el-haram vai pi-haram, kas visi nozīmē "sena celtne" vai "svēta vieta."

Vistuvākās patiesībai varētu būt tās versijas, kas balstās tieši uz grieķu valodu, jo termins "piramīda" bija grieķu ieviests un lietots, lai gan nekādi nav izslēgta varbūtība, ka grieķi paši to pārņēmuši kā svešvārdu. 

Nosacīti piramīdu veida būves var iedalīt divās lielās grupās:
      -  īstās piramīdas, tādas no senajām ir labi saglabājušās tikai sešas - 3 Gīzas plakankalnes piramīdas, Nošķeltā un Sarkanā piramīdas Dašūrā un Meidumas piramīda (visas Ēģiptē). Vēl ir virkne tādu piramīdu atlieku, pēc kurām visai droši var konstatēt to "īstumu" - Unasa un Teta piramīdas Sakārā u.c.
      -  pakāpjveida piramīdas. Jaunās pasaules piramidālās būves;
      -  pseidopiramīdas, piemēram Kampučijas piramidālās būves;
      -  viltuspiramīdas, piemēram - Bosnijas piramīdas.

      Bosnijas piramīdas.
      Ēģiptes piramīdas. 
Senajā Ēģiptē piramīdas bija raksturīgas Senās un Vidējās valsts vēstures periodos.
      Centrālamerikas piramīdas. Maiju, acteku, tolteku piramīdas.
      Dienvidamerikas piramīdas.
      Francijas piramīdas.
      Indijas piramīdas.
Indiešu arhitektūrā visai bieži izmantota piramidāla celtņu forma. Piemēram, Džaganatas svētnīca Puri, Surji svētnīca Konarakā (saukta arī par Melno pagodu), Dienvidindijas arhitektūrai raksturīgi bukuramu torņi.
      Indoķīnas reģiona piramīdas. Kampučijas pseidopiramīdas.
       Itālijas piramīdas. Trīs hipotētiskas piramidālas būves, kuras XXI gs. sākumā uzgāja Itālijas ziemeļos netālu no Montevekijas pilsētas (40 km no Milānas). Tās tika uzietas aerofotografēšanas laikā. Pagaidām par to izpēti nekas nav ziņots. 
      Japānas piramīdas. 2014.gadā japāņu arheologi, veicot izrakumus Asukas ciematā, izpētīja apm. 7 m augstu un apm. 40 m garu taisnstūrveida pakalnu, kurā atrada par Mijakozukas kapu nosauktas piramīdas formas kapenes. Pētnieki atsedza kapa akmens pakāpienveida terases, kuras līdz tam slēpa zālaina pakalna augsne. Kapeņu piederība pagaidām nav vēl noskaidrota. Līdzīgas struktūras, kā norāda eksperti, tika celtas senās Korejas Kogurjo karalistē, kura pastāvēja laikā no I gs.pmē. līdz VII gs.
      Ķīnas piramīdas.
      Grieķijas piramīdas.

      Nūbijas piramīdas. Atrodas mūsdienu Sudānā. 
      Okeānijas un Austrālijas piramīdas. 
           
Piramidālas kapenes Lelu senpilsētā. Karolīnu salas.
      Uzbekijas piramīdas.
      Modernās piramīdas.

Piramīdu spēks. Piramīda izrādot labvēlīgu ietekmi uz tās iekšienē novietotām bioloģiskām (un ne tikai!) struktūrām.

Saites.
Piramīdu spēks.