Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Roslinas baznīca

Vārds roslin – „senas zināšanas, kas tiek nodotas no paaudzes uz paaudzi” (ģēļu val.).

Atrašanās vieta. Skotijā, netālu no Edinburgas. Netālu no Belentrodohas, kas bija galvenā templiešu bāze pēc ordeņa sagrāves. Belentrodhas centrā guļ ordeņa baznīcas taisnstūrveida aprises.

Vēsture. Rozlina bija tā vieta, kur glābiņu meklēja templieši pēc ordeņa sagrāves Francijā. Kapelas pamatakmeni ielika 1446.gadā sers Viljams Sentklērs (Sinklērs), bet celtniecību pabeidza 1486.gadā. Četrus gadus būvēja pamatus. No šīs dzimtas nākuši daudzi templieši jau kopš ordeņa pastāvēšanas. Pirmā ordeņa mestra Igo de Pajēna sieva bija no šīs dzimtas. Šeit, viņas dzimtas īpašumā Igo lika izveidot pirmo templiešu preceptoriju ārpus Svētās zemes. Daudzi uzskata, ka tieši šeit radusies skotu brīvūrnieku kustība, kas zināmā mērā uzskatāma par templiešu kustības pārņēmeju. Ir arī zināmas liecības, ka šeit tikusi pārvesta mannas mašīna – Bafomets.
1447.gadā kapelā izcēlās ugunsgrēks, bet četras lādes ar dokumentiem tika paglābtas.

Apraksts. Atrodas Sinklēru dzimtas valdījumā.
Pie ieejas kapelā atrodas divas kolonnas. Ar ornamentiem ir bagāti izrotāta kolonna Prentince Pillar.
Pati kapela izrotāta ar daudziem dīvainiem akmenī kaltiem simboliem: piramīdas, savādi augi (aloje un kukurūzas vālīte, kas tolaik Eiropā vēl nebija pazīstami), robusti krusti, leņķmēri, kompasi, zvaigznes – taču tikpat kā nav kristīgu motīvu.
Uz viena no kapakmeņiem ir Viljama Sinklēra vārds. Blakus vārdam iegravēti zobens un roze kausā, kurā stāv uz trim pakāpieniem. Zobens uzskatāms par templiešu simbolu, kauss – tas ir Svētais Grāls, bet trīs pakāpieni – Zālamana templis. Domājams, ka Viljams Sinklērs bija ordeņa lielmestrs.
Kapelas logu vitrāžas, kādas tās tagad redzamas, nākušas klāt pavisam nesen – XIX gs. Vienīgi kāda neliela izmēra krustā sišanas aina liekas oriģinālas izcelsmes.
Kapelā daudz kas varētu norādīt uz brīvmūrnieku simboliku. Vēlāk šai kapelā, kurā nekad nav bijis altāra, savas sapulces noturējuši brīvmūrnieki un rožukrustieši.

Līdzība ar Jeruzālemes templi. Šī celtne nav nekas cits kā gotisks Hēroda tempļa Jeruzālemē atdarinājums. Jeruzālemes templim pilnīgi atbilst kapelas nepabeigtā rietumu sienas mūra daļas, nesošās sienas un kolonnu izvietojums, turklāt Boasa un Jahina kolonnas atrodas precīzi iekšējā tempļa austrumu galā.

Hipotēzes.
1. Te noslēpts Sv.Grāls - senos laikos stāstīja, ka Svētais Grāls atrodas noslēpts zem skaistākās Roslinas baznīcas kolonnas. Par kapelas centru noteica viduslaiku globusa viduspunktu. Kristofers Naits un Robērs Lomā uzskata, ka zem šīs vietas vēl šodien atrodas Grāls. Ar to viņi saprot kādus Jēzus laika dokumentus, slaveno „Q” rakstu, kas esot bijis pamatā trijiem sinoptiskajiem JD evaņģēlijiem. Līdz pat šai dienai šai sakarā nav veikti nekādi pētījumi.
2. Te noslēpti templiešu arhīvi. 
3. Ir doma, ka zem kapela izveidots eju un labirintu tīkls, kāds tas bija zem Zālamana tempļa Jeruzālemē. Par to liecina arī fakts, ka darbs pie kapelas pamatiem ievilkās veselus četrus gadus.
4. Aloje un kukurūzas vālīte starp ornamentiem liecina par templiešu klātbūtni Amerikas kontinentā.

Saites.
Tempļa ordenis.