Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Raganu apļi

Izkaltušas, vizuāli apļveidīgas vietas pļavās, dārzos un pilsētu zālājos, kuru malās zāle ir kuplāka.

Vēsturiskie mistiskie priekšstati. Tika uzskatīts, ka meža pļavas ar šādiem apļiem apveltītas ar mistisku spēku un šādus apļus dēvēja par "velna gredzeniem."
Gredzenu izcelšanos agrāk Vācijā saistīja ar raganu vai feju dejām, Zviedrijā uzskatīja, ka tur aprakta nauda, Holandē - ka velni tur kuļ sviestu. Mūsdienās dzirdēts apgalvojums, ka šai vietā nolaidies “lidojošais šķīvītis”. Patiesībā šī parādība saistīta ar sēņotnes augšanu.

Skaidrojums ar sēņotnēm. Mūsdienās biologi (mikologi) pierādījuši, ka sēņotņu izvietošanās gredzenveida struktūras ir dabisks sēņu koloniju augšanas veids, kad kolonija vienmērīgi attīstās no kopēja centra.
Sēņotnes pavedieni aug no centra uz visām pusēm, sēņotne ir ļoti "ēdelīga" un ātri iztērē barības vielas, tādēļ apļa iekšpusē sēņotnes pavedieni atmirst. Turpretī uz ārpusi sēņotne aug un plešas visos virzienos, un uz tās veidojas augļķermeņi. Tā augļķermeņu veidošanās laikā sēņotne kļūst līdzīga šaurai joslai ar tukšumu vidū. Apļa vidū, atmirstot sēņotnei, no jauna rodas barības vielas zāles augšanai. Līdzīga parādība noris arī apļa ārpusē, kur sēņotne sadala organiskās vielas, tādējādi uzlabojot augu augšanu. Tā veidojas divi tumšākas zāles apļi, starp kuriem ir josla ar vāji attīstītu augāju.

Apļu lielumi un formas. Sēņotne katru gadu izplešas par 10-15 cm. Neapdzīvotos rajonos ir atrasti gredzeni simtiem metru diametrā un to vecumu lēš ap 200-500 gadiem. Latvijā tie reti kad ir lielāki par 3-5 m diametrā un vecums nepārsniedz 15-25 gadus.
Apļi vislabāk redzami pļavās, dārzos un pilsētu zālājos. Mežā sēņotne sastop ceļā daudz šķēršļu (koki, celmi), tādēļ grūti izveidot pareizas formas gredzenu.

Saistība ar NLO atstātajām apļveida pēdām. Reizēm sēņu veidotie apļi var maldināt ufologus, tomēr tuvāka to apskate pārpratumu novērš visai aši. Mazliet jauc galvu arī tas, ka NLO atstātās apļveida pēdas arī mēdz dēvēt par "raganu apļiem" vai "raganu gredzeniem." 
Šāda tipa "raganu apļi" parādījušies Austrālijā. Koncentriskā nospieduma diametrs ir mazliet mazāks par metru, rievas nospieduma platums 0,2-0,3 m un dziļums 0,1-0,2 m. Visbiežāk šā apļveida nospieduma centrā ir krūms vai koks. Šī parādība tā arī nav guvusi izskaidrojumu, ja nu vienīgi to autorību piedēvē ehidnai.

Gaismas apļi. Ģeoanomālija, aprakstīta zinātnē, taču visai reta. Izskatās kā blāva spīdēšana krēslā dažu metru diametra apļu formā. Uzskata, ka tādā veidā uzkrājas statiskā elektrība augsnes augšējos slāņos. Ja tādā aplī ieiet, tad var saņemt elektrisku triecienu, kas var radīt veselības problēmas. 

Raksti.
Raganu aplis Tērvetē. 

Saites.
Apļi laukos.
NLO atstātās pēdas.