Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Senusreta III piramīda

Lielākā no XII dinasijas uzceltajām piramīdām, arī lielākā Vidējās valsts laikā uzceltā. ko faraons Senusrets III uzcēla Dašūras piramīdu kompleksā.

Atrašanās vieta. Ēģipte, Dašūras piramīdu kompleksā, uz ZA no Sarkanās piramīdas.

Apraksts. Piramīdas komplekss sastāv no pašas piramīdas 105 kvm platībā un  78 metru augstumā, tajā ir vēl maza mirušo svētnīca un 7 mazākas ķēniņieņu piramīdas kā arī pazemes galerija ar augstdzimušo sieviešu apbedījumiem. Ir vēl arī dienvidu svētnīca, bet tā ir nopostīta.
Tās aptuvenais tilpums ir 288 000 kubm.
Tā kā piramīdas serde būvēta no neapdedzinātiem māla ķieģeļiem, tad celtne ir slikti saglabājusies.
Tā saucamā "apbedījuma kamera" izklāta ar granīta plāksnēm, tā ir velvēta.
Virs "apbedījuma kameras' ir otra - atslodzes kamera, kas augšpusē segta ar pieciem pāriem kaļķakmens siju, no kurām katra sver 30 tonnas. virs tās ir trešā ķieģeļu velve.

Atradumi. Uzietas vērtslietas Sitatoras (Sithathor) un ķēniņienes Mereretas (Mereret) apbedījumos.

Vai Senusrets III apbedīts piramīdā? Senusrets III uzcēla piramīdu Dašūrā, kas bija lielākā Vidējās valsts nekropole. Tā bija pati lielākā no XII dinastijas uzceltajām piramīdām, bet, tāpat kā citas, no ķieģeļiem būvētās piramīdas, ir slikti saglabājusies. Tomēr pastāv jautājums, vai faraons patiešām ir apbedīts piramīdā? Jautājums ir pamatots, jo Abīdas dienvidos atrodas milzīgas Senusreta III apakšzemes kapenes.
Turklāt, lai gan līdz šim nav atrasta faraona mūmija, eģiptologi sliecās domāt, ka Senusrets III netika apbedīts Dašūrā. Piramīdas iekšienē arheologi nav atraduši nedz keramiku, nedz sarkofāgu, pat tā fragmentus, nedz arī citas liecības, kas norādītu uz faraona pēdējo atdusas vietu.
Savukārt Abīdas apakšzemes kapenēs arheologi ir uzgājuši akmens laivu fragmentus, kādas senie ēģiptieši mirušajam parasti deva līdzi ceļā uz mirušo valsti. Taču arī Abīdas kapenēs nav atrasta faraona mūmija.

Saites.
Senusrets III (1836.-1817.g.pmē.).
Dašūras piramīdu komplekss.
Ēģiptes piramīdas.