Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dašūras piramīdu komplekss

Angliski - Dashur, arābiski - دهشور, koptiski - ⲧⲁϩϭⲟⲩⲣ. Slavenā piramīdu un kapeņu vieta nosaukta tuvējo arābu ciemu Dašūra (Dahschur) un Minčatdašūra (Minschat Dahschur) vārdā. Taču, iespējams, senie ēģiptieši nekropoli saukuši par iu Snefru (Snefru/Snefera sala).

Sešu piramīdu komplekss, kā arī plaša Vecās un Vidējās valsts nekropole (2700.-1700.g.pmē.) Vecās valsts galvaspilsētas Memfisas teritorijā.

Atrašanās vieta. Ēģipte, Nīlas rieteņu (kreisajā) krastā apmēram 40 km uz dienvidiem no Kairas, Vecās valsts galvaspilsētas Memfisas teritorijā 2 km uz dienvidiem no Sakāras, 26 km uz dienvidiem no Gīzas, un stiepjas 3 km garumā ziemeļu–dienvidu virzienā gar auglīgās zemes robežu, iesniedzoties 1,5 km tālu tuksnesī.
Komplekss atrodas netālu no kāda militāra objekta, tādēļ to apmeklēšana un fotografēšana ir apgrūtināta. Tur nokļūt var tikai ar bakšiš vai sakaru palīdzību.  

Vēsture. Te ir piramīdu komplekss, no kurām divas pieder pie vecākajām un lielākajām Ēģiptes piramīdām. Piramīdas celtas laikā no 2613.-2589.g.pmē.
Nekropole veidoja Senās Lejasēģiptes pirmā rajona (noma) dienvidu robežu. Dašūra varētu būt pieminēta Vidējās valsts laikā tapušajā senēģiptiešu literatūras piemineklī – Stāstā par Sinuhetu.
Bez tam te ir arī plaša Vecās un Vidējās valsts nekropole (2700.-1700.g.pmē.) - lielākā Vidējās valsts nekropole.

Arhitektūra. 4,5 km2 platībā šeit izvietojas piecas Senās un Vidējās valstības piramīdas, kā arī tempļu un kapeņu drupas.

Aplūkojamie objekti.
      Sarkanā piramīda. Atrodas kompleksa ziemeļos, tādēļ dēvēta arī par Ziemeļu piramīdu. 2.lielākā pēc tilpuma Ēģiptē.
      Nošķiebtā piramīda. Atrodas kompleksa dienvidos, tādēļ dēvēta arī par Dienvidu piramīdu. 4.lielākā pēc tilpuma Ēģiptē. 
      Baltā piramīda. Faraona Amenemheta II celta piramīda, mūsdienās tikai drupu kaudze.
      Senusreta III piramīda. Lielākā no XII dinastijas faraonu celtajām piramīdām un lielākā no Vidējās valsts laikā celtajām.
      Nepabeigtā piramīda. El Haram El Kkadab – „viltus piramīda” (arābu val.). Tās celtniecība nekad nav tikusi pabeigta. Tādā veidā arī saglabājusies līdz mūsdienām un slejas 40 m augstumā.
      Melnā piramīda. Amenemheta III celtā piramīda.

Lepiusa kapsēta. Te izrakumos atklātas agrīnas IV dinastijas kapenes. To virszemes daļas bijušas stipri izpostītas.  

Blakus valdnieku kapenēm piramīdās Dašūrā atrodas privātas kapsētas, kuras sastāv no mastabām – no Saulē kaltētiem ķieģeļiem vai kaļķakmens būvētām augstmaņu kapenēm ar taisnstūrveida pamatni, slīpām sienām, plakanu jumtu un 3–30 m dziļumā ierīkotām apbedīšanas kamerām.

Atradumi.
Benbens. Interesanti, ka uziets Sarkanās piramīdas piramidons (benbens), kura augstums bijis tieši 1 metrs! Tas izstādīts aplūkošanai Kairas Senlietu muzejā. 

Sasists kvarcīta sarkofāgs. Šādas ļoti labi apstrādāta sarkofāga atliekas, domājams, privātā kārtā izveda uz Krieviju Skļarova izpētes grupas dalībnieki, lai izpētītu ar elektrono mikroskopu.

Raksti.
Dašūras nekropolē Ēģiptē atrasta 4300 gadu veca mastaba ar brīnišķīgiem sienu gleznojumiem.

Saites.
Ēģiptes piramīdas.
Senās Ēģiptes kultūras centri.