Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sarkanā piramīda

Saukta arī par "Ziemeļu piramīdu."
2.pēc tilpuma lielākā piramīda Ēģiptē, Dašūras piramīdu kompleksā.

Atrašanās vieta. Ēģipte, Dašūras piramīdu kompleksa ziemeļos.

Vēsture. Trešā no faraona Snefera piramīdām, celta ap 2600.g.pmē.

Apraksts. Pēc tilpuma 2.lielākā Ēģiptē. Tiek uzskatīta par pirmo klasisko faraonu piramīdu. Tās pamata leņķis ir 43,22 grādi, bet augstums – 103,63 m un uzcelšanas brīdī tā bija visaugstākā Ēģiptē.
Celta no vietējā rozā kaļķakmens, tādēļ ieguvusi tādu nosaukumu. Baltās kaļķakmens apšuvuma plāksnes ir nokritušas un redzami tās rozā sāni. Tās virsmā saglabājušies izciļņi, pie kuriem turējušās apšuvuma plāksnes, taču tās līdz mūsdienām nav saglabājušās. Senatnē piramīdu sauca par „mirdzošo,” jo tā bija apšūta ar balto tūras kaļķakmeni. Esot dati, ka šī piramīda tika uzcelta ātrāk nekā tika rekonstruēta Meidumas piramīda.
Iekšā ir ziemeļu nolaidenais koridors, kas iesākumā noiet piramīdas apakšā, pēc tam pašā apakšā iet horizontāli un atved pie trim kamerām ar arkotiem griestiem. Griesti salikti no kaļķakmens plāksnēm tā, ka katra nākamā plāksne izbīdīta ārā par pāris cm vairāk nekā iepriekšējā. Pirmās divas kameras izmēros ir visai līdzīgas, bet trešā ir krietni lielāka par divām iepriekšējām.
Šīs piramīdas masa pārliecinoši tiek datēta ar IV dinastijas faraona Snefera laiku. Taču būtībā tā tikusi uzcelta apkārt daudz senākai apbedīšanas kamerai. Šī kamera ir izklāta ar ļoti senām, daudz senākām nekā IV dinastija, akmens megalītiskām plāksnēm, uz kurām ir stipras vēja erozijas pēdas. Uz citām vēlākām šīs piramīdas daļām tādu erozijas pēdu nav.
Secinājums: iespējams, piramīda tikusi uzcelta daudz senāka un svētāka apbedījuma aizsardzībai.

Atradumi.
Piramidons. Uzgājis vācu arheologs Rainers Štadelmanis (Rainer Stadelmann) 1993.gadā. Pamata mala - 157 cm, augstums - 100 cm. Arheologs tika viņu savācis. Ļoti dīvaini ir tas, ka tā augstums ir tieši metrs. Kaut kāds piramidons izlikts tūristu apskatei pie Serkanās piramīdas, taču tas salipināts no neatbilstošiem un izskatās pēc fufeļa. Jau 2008.gadā piramidona forma un izmēri bija "restaurējot" izmainīti (liekas, runa te ir par to pašu izstādīto fufeli). iespējams, īstais piramidons izstādīts kādā no muzejiem - Kairas Senlietu muzejā.

Saites.
Dašūras piramīdu komplekss.
Ēģiptes piramīdas.