Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Strabons (~63.-26.g.pmē.)

Dzīves laiks ~63.–26. vai 24. vai 21.g.pmē.

Sengrieķu ģeogrāfs un vēsturnieks.

Dzīvesgājums. Cēlies no Amasijas (Mazāzijā). Ieguvis filozofa izglītību un daudz ceļojis. Pēc saviem politiskajiem uzskatiem Strabons bija oficiālā romiešu viedokļa paudējs. 

Darbi.
"Vēstures piezīmes" - nav saglabājies līdz mūsdienām. Bija iecerētas kā Polībija "Vēstures" turpinājums un aprakstīja notikumus no 146.g.pmē., kad romieši izpostīja Korintu un Kartāgu, līdz pat apmēram 31.g.pmē., acīmredzot līdz kaujai pie Akcijas zemesraga.

„Geografika” – 17 sējumu. Sarakstīts ap 7.g.pmē. un ir "Vēstures piezīmju" turpinājums. "Vēsta par daudzu Vidusjūras reģionu vēsturi un ģeogrāfiju. Tajā Strabons centies aprakstīt oikumēnu salīdzinot un vispārinot visus tolaik zināmos datus. Tādēļ šis Strabona darbs tiek uzskatīts par antīkās ģeogrāfijas zināšanu kopsavilkumu. Kā savu zināšanu autorus Strabons nosauc rakstniekus ģeogrāfus Eratosfēnu, Artemidoru, Hiparhu kā arī Polībiju un Posidoniju.
No darba 17 grāmatām tikai pirmās ir veltītas fizikai, matemātikai un ģeogrāfijai, bet pārējās apraksta atsevišķas valstis vai apgabalus: 3.-6.grāmatai - Spāniju, Galliju, Britāniju, Itāliju, Sicīliju; 7.-10.grāmatās apraksta  apgabalus uz ziemeļiem un austreņiem no Melnās jūras un Mazāziju; 15.-17.grāmatās aprakstīta Indija, Divupe, Arābja un Ēģipte
Šis darbs ir ārkārtīgi vērtīgs vēstures avots un pirmā pieredze ģeogrāfijas vēsturē.

Saites.
Sengrieķu vēsturnieki.