Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Senie ēģiptieši, senēģiptieši

Senās Ēģiptes civilizācijas izveidotāji un tās pamatiedzīvotāji.

Mūsdienu arheoloģija noskaidrojusi, ka Nīlas ielejā zvejnieku ciemi radušies jau ap 6000.g.pmē., t.i. Ēģiptes teritorijā mituši cilvēki jau eolītā un paleolītā. Senie iedzīvotāji apdzīvoja pakalnus Nīlas krastā, jo upe regulāri pārplūda un Nīlas ieleja tad pārvērtās purvā. Klejojošās hamītu u.c. ciltis, kas šeit mita, ieguva iztiku medījot, vēlāk arī zvejojot. Domājams, ka neolītā, kļūstot sausākam klimatam, protosemītu, berberu un kušītu ciltis pārvietojās no Āfrikas savannām uz Nīlas deltu un saplūda - tā IV g.tk.pmē. izveidojot senēģiptiešu tautu. Tomēr senēģiptiešu etniskā izcelsme un piederība vēl šodien ir visai diskutabls jautājums zinātnieku aprindās.

Senie ēģiptieši radīja slaveno Senās Ēģiptes civilizāciju - Veco, Vidējo un Jauno valsti. Šodien to pēcteči ir kopti, kas sastāda apmēram 15% tagadējās Ēģiptes iedzīvotāju.

Senēģiptiešu valoda. Pieder semītu-hamītu valodu saimei. To lietoja Senajā Ēģiptē no III g.tk.pmē.-V gs.mē. Viena no senākajām pasaules kultūras valodām.
Ēģiptiešu valodas attīstībā izdala 4 periodus: senēģiptiešu, vidusēģiptiešu, jaunēģiptiešu un dēmotisko. 35 gadsimtu ilgajā ēģiptiešu valodas vēsturē stipri mainījusies tās morfoloģija, leksika un sintakse. No XIII gs.pmē. valodā pārsvarā analītiskas formas, leksikā daudz aizguvumu no semītu valodas.
No dēmotiskā perioda senēģiptiešu valodas ap II-III gs.mē. attīstījās koptu valoda.

Senēģiptiešu genoms. 2017.gada 30.maijā žurnāla “Nature” tika publicēts Maksa Planka institūta ģenētiķa J.Krauzes vadītās starptautiskās zinātnieku komandas veikts pētījums par senēģiptiešu ģenētisko vēsturi. Starptautiskajai zinātnieku komandai, kurā piedalījās pētnieki no Polijas, Vācijas, Anglijas un Austrālijas, Maksa Planka institūta un Tibingenes universitātes vadībā bija izdevies pirmo reizi vēsturē sekvenēt no mūmijām iegūtu DNS. Iegūtie rezultāti liecina, ka senie ēģiptieši ģenētiski bija vairāk līdzīgi senās Levantes iedzīvotājiem, nekā mūsdienās dzīvojošajiem ēģiptiešiem (resp. – arābiem).

Līdz ar arābu iekarotāju ierašanos, zeme tika islamizēta un lielākā iedzīvotāju daļa tagad ir arābi.

Raksti.
Pirmo reizi pētnieki sekmīgi atšifrējuši senēģiptiešu mūmiju DNS.

Saites.
Senā Ēģipte (~3100.-30.g.pmē.).
Kopti.