Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sondongas ala

Hang Son Doong.
Alas nosaukums tulkojumā nozīmē “kalnu upes ala.”
Pasaulē lielākā ala (bet kā tad ar Miao grotu Ķīnā, kas ir daļa no Gebihes alu sistēmas???) ar unikālu ekosistēmu, upēm un ezeriem.

Atrašanās vieta. Kvanbinas provincē Vjetnamā.

Atklāšana un izpēte. Ieeju alā 1991.gadā atklāja kāds vietējais vīrs Ho Khans, taču tā bija pārāk stāva, lai vīrs tajā varētu iekļūt.
2009.gadā šo dabas veidojumu apskatīja britu pētnieki Hovarda Limberta vadībā. Viņi atklāja tās neticamos izmērus.

Apraksts. Vairāk nekā piecus kilometrus gara, 200 metru augsta, 150 metrus plata alu un 5 km gara. Dažas tās grotas ir tik lielas, ka tajās varētu ievietotu 40 stāvu debesskrāpi.
Ala tā radusies aptuveni pirms diviem līdz pieciem miljoniem gadu, kad ūdens sāka lēnām skalot kaļķakmens slāņus. Tā slāņi bija neizturīgi, griesti iebruka, izveidojot milzīgus “jumta logus” un ļaujot alā veidoties džungļiem. Tur aug teju 100 pēdas gari koki un dzīvo dzīvnieki, kurus nav ierasts redzēt zem zemes, piemēram, pērtiķi un lidojošās lapsas. Cauri alai tek arī upe.

Ceļotājiem. Tā ir unikāla, tādēļ ieeja tajā maksā 3000 dolāru! Pieteikumi tiek stingri izskatīti, jo gadā gida pavadībā to var apmeklēt vien ļoti neliels skaits apmeklētāju - vien 500–600 cilvēku. Sondongas alas apmeklējumus piedāvā tikai viena licencēta Vjetnamas tūrisma kompānija - “Oxalis adventure tour,” pērn biļetes uz šā gada tūrēm tika izpirktas divdesmit stundu laikā. Sešu dienu ekspedīcija izmaksā vairākus tūkstošus ASV dolāru.

Saites.
Alas un grotas.
Vjetnama.