Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Viktorija (1837.-1901.g.), britu karaliene

Hanoveru dinastijas sestā un pēdējā pārstāve Lielbritānijas tronī, kas valdīja 63 gadus no 1837.-1901.gadam. Tik ilgi nebija valdījis Lielbritānijā neviens, līdz 2015.gada 9.septembrī Viktoriju pārsteidza tās mazmazmeita Elizabete II.

Radniecība. Vīrs - princis Alberts, ar ko apprecējās 1840.gadā. Uz kāzām lika savam skroderim izdomāt kaut ko neparastu, un tā bija baltā kāzu kleita. Tā izskatījās tik satriecoši, ka vēlāk kļuva par tradīciju.
Interesanti, ka Vācijas, Krievijas un Lielbritānijas valdnieki, sākoties I Pasaules karamVilhelms II, Nikolajs II un Džordžs V bija radinieki - visi britu karalienes Viktorijas mazdēli.  
Viņas daudzo bērnu un mazbērnu dinastisko laulību dēļ Viktoriju mēdza dēvēt par "Eiropas vecmāmiņu."
Dēls - Edvards VII, nākamais karalis.

Dzīvesgājums. Izdeva pavēli par Ostindijas kompānijas likvidēšanu un iecēla lordu Kaningu par pirmo Indijas vicekarali.

Edvards Oksfords (1822.-?) 1840.gadā divas reizes ar pistoli šāva uz Lielbritānijas karalieni Viktoriju. Oksfordu pasludināja par vājprātīgu, un slimnīcā viņš sabija 24 gadus.

1840.gadā notika viņas kāzas ar princi Albertu.

1857.gadā kanādiešu parlamentārieši vērsās pie karalienes Viktorijas ar lūgumu pielikt punktu "galvaspilsētu karuselim." Tā paša gada 31.decembrī karaliene Viktorija paziņoja, ka Kanādas britu koloniālā īpašuma galvaspilsēta būs Otava, tolaik neliela pilsētiņa ar 6000 iedzīvotājiem. Klīda baumas, ka Viktorija kartē vienkārši iedūrusi cepures adatu un paziņojusi, ka tir arī būšot jaunā galvaspilsēta.

Karš pret Abesīniju. 1862.gada imperators novembrī Tevodross II nosūtīja vēstuli britu karalienei Viktorijai, ierosinot karalieni atsūtīt britu sūtniecību. Britu sūtnis Etiopijā - lords Kamerons, nosūtīja to uz Angliju, kur tā nonāca 1863.gada februārī, bet nolaidīgā kārtā palika neievērota. Kad sakarnieks 1863.gada novembrī atgriezās no Anglijas pie Kamerona, imperators atkal taujāja pēc atbildes, taču tās nebija. Tas ļoti saniknoja Tevodrosu II un radīja aizdomas, ka briti palīdz turkiem un ēģiptiešiem cīņā pret viņu. Kameronu un vēl vairākus ārzemniekus ieslodzīja cietumā Magdalā.
Kad šī ziņa sasniedza Lielbritāniju, tika nosūtīta karalienes parakstīta vēstule. To atgādāja kāds Rasems pašā 1866.gada sākumā, un droši vien iesniegta imperatoram 1866.gada janvārī. Ieslodzītie tika atbrīvoti, taču pēc neilga laika atkal arestēti. Kāds misionārs Flūds (Flood) tika nosūtīts uz Angliju ar prasību atsūtīt eiropiešu meistaru.
Amatnieks arī tika nosūtīts, Tevodross II un Masava tika informēta par to 1867.gada aprīļa vēstulē, kurā aicināja atbrīvot ieslodzītos. Tomēr Tevodross II šo izlīguma iespēju noraidīja un briti nolēma sākt karadarbību.

1867.gada 23.aprīlī Viktorija kopā ar Francijas imperatoru Napoleonu III noraidīja plānu būvēt tuneli zem Lamanša.

Nomira 1901.gadā 81 gada vecumā.

Nospiedums kultūrā.
Viktorijas ūdenskritums. 
Skotu ceļotājs Livingstons viņas vārdā nosauca lielāko ūdenskritumu pasaulē, kas atrodas Zimbabvē.
Viktorijas ūdensroze. Lielākais ūdensaugs pasaulē, ko vācu botāniķis Šomburgs  nosauca karalienes Viktorijas vārdā. Tās lapas ir 1,2-2 m lielas un ziedi sasniedz 30-40 cm.
Melnais penijs. Pirmā pastmarka pasaulē, un to rotā karalienes Viktorijas profils.
Viktorijas zeme. Apgabals Antarktīdā.

Secinājumi. Visilgāk valdījusī britu monarhe - 63 gadus un 216 dienas. 

Saites.
Anglijas karaļi (?-šodien).