Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vilafrankas ala

Ala Spānijas austrumos ar labi saglabātiem alu gleznojumiem.

Atrašanās vieta. Spānijas austrumi, Kastelo province, Vilafranka. Precīza vieta netiek atklāta, lai pasargātu zīmējumus no vandāļiem.

Apraksts. Pārsteidzoši labi saglabājušies, 7000 gadus veci. Zīmējumos attēlotas medību ainas, ar loku un bultām bruņotiem cilvēkiem medījot lielus dzīvniekus.
Vairums no attēliem bija liela izmēra - vidēji 30 cm, kamēr cilvēku figūras - 16 cm augstumā.

Izpēte. Zīmējumus uzgāja 2013.gada novembrī. Arheologu atklātie alu gleznojumi sastāvēja no divu sumbru, divu ar lokiem un bultām bruņojošos cilvēku, kā arī kazas zīmējumiem. Arheologi domā, ka te attēlotas medību ainas un momenti pirms dzīšanās pakaļ medījamam dzīvniekam. Putekļu slānis gadu tūkstošiem bija aizsargājis no nelabvēlīgiem laika apstākļiem 12 figūras. Pateicoties tam, gleznojumu krāsas nebija izdzisušas. Turklāt, apstrādājot zīmējumu fotogrāfijas datorā, pētniekiem izdevās ieraudzīt arī tās alu zīmējumu līnijas un krāsu laukumus, kas, skatoties ar neapbruņotu aci, nebija redzami.
Dažas gleznojumu detaļas ir unikālas visā Vidusjūras baseinā. Parasti šī reģiona klinšu mākslai raksturīgi shematiski cilvēku attēlojumi. Taču Vilafrankas alas gleznojumos attēlotie ar loku šaujošie cilvēki izskatās dabiski.
Medību ainas ir raksturīgas Levantes klinšu mākslai. Dažas loku šāvēju darbības un iezīmes nekur iepriekš nav redzētas. Levantes klinšu mākslā vērši parasti attēloti atsevišķi, bet Vilafloras alā atrastajos gleznojumos ir aina ar četriem vēršiem.

Gleznojumu nozīme. Atradumi Vilafrankas alā ir nozīmīgi, jo tie atklāj aizvēsturiskas saites, kas pastāvējušas starp Valtortagasulas (Valltorta-Gasulla) rajonu Kastelo provincē un Bajoaragonas (Bajo Aragon) provinces reģiona alu glezniecību. Vilafranka atrodas vidū starp šiem svarīgajiem Levantes klinšu mākslas centriem. Nesen atklātie gleznojumi aizpildīs vēl dažus alu mākslas vēstures baltos plankumus un palīdzēs sākt rekonstruēt iespējamos sakaru ceļus starp diviem galvenajiem klinšu mākslas centriem. To apstiprina arī jaunatklāto gleznojumu motīvu stilistiskā līdzība ar jau minēto divu reģionu mākslas motīviem.

Saites.
Levantes klinšu māksla.
Alas un grotas.
Spānija.