Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Aleksejs I Komnēns (1081.-1118.g.)

Komnēnu dinastijas Bizantijas imperators no 1081. līdz 1118.gadam.

Radniecība. Meita - rakstniece Anna Komnēna sekmēja literatūras pulciņu rašanos. 

Dzīvesgājums. XI gs. cīņā starp diviem valdošās šķiras grupējumiem Bizantijā uzvarēja provinču aristokrātija. Tās pārstāvis Aleksijs I nodibināja Komnēnu dinastiju (1081.-1185.g.). XI gs. 2.pusē nostiprinājās feodālās attiecības.
1091.gadā nosūtīja uz Romu pie pāvesta delegāciju ar lūgumu pēc palīdzības vienotas pretestības organizēšanai pret seldžuku turku  uzbrukumiem.
Pēc I Krusta kara noslēgšanās – 1104.gadā imperatoram radās domstarpības ar krustnešu vadoni Otrantas Boemundu. Tās izvērsās kā bizantiešu karaspēka nosūtīšana uz Sicīliju, kur sagrāba jau krustnešu ieņemtās pilsētas. Imperators uzskatīja, ka krustnešu ieņemtajām zemēm vajag atgriezties Bizantijas valdījumā.

Aleksejs I un reliģija. 1144.gadā imperators Aleksejs Komnēns īpašā rīkojumā Lielās Lauras klosterim Atona pussalā piešķīra jaunu nosaukumu: "Lai turpmāk Atona tiek vienmēr saukta par Svēto kalnu" un tā parādījās apzīmējums "Svētais kalns." XI gs. Atonā parādījās vēl citi klosteri. Tais laikos Atonai bija jāpiedzīvo daudzi pirātu sirojumi. Parādījās arī gani, kas traucēja mūku vientulīgajai dzīvei. Tad pat arī imperators Aleksejs I Komnēns izdeva pavēli, kas liedza Atonā ierasties sievietēm.

Saites.
Bizantijas imperatori (395.-1453.g.).