Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Delfīnu dzimta, delfīni

Delfīni ir Delphinidae dzimta vaļu kārtā - Cetacea
      Phocoena ģints. Cūkdelfīnu ģints.
      Tursiops ģints. Afalīnas Tursiops truncatus – vienīgā suga Tursiops ģintī.

Apraksts. Salīdzinoši ar pārējiem vaļiem delfīni ir nelieli dzīvnieki, viņu ķermeņa garums svārstās no 1 līdz 10 metriem. Tie bija cūkdelfīnu Phocoena ģints pārstāvji – Phocoena phocoena jeb parastais cūkdelfīns. Šo dzīvnieku izmēri ir nelieli – nepārsniedz 2 m. Mūsdienās tie ir sastopami ļoti reti un gan mūsu jūrā, gan citur ir aizsargājamie dzīvnieki.

Vēsture. Kādreiz jūrā delfīnu bija tik daudz, ka akmens laikmeta cilvēki tos medīja pārtikai.
Antīkajā senatnē delfīni bijuši vispārēji iemīļoti dzīvnieki. Tos uzskatīja par Neptūna simbolu un atribūtiem, ko attēloja ar delfīniem rokās vai pie kājām.
Delfīni bija Tarentas, Mesīnas, Hadesas un citu pilsētu simboli.
Delfīnu ar trejžuburi ir attēlojuši uz dažo seno pilsētu monētām.
Populāri tie ir arī mākslā un literatūrā. Senajiem dzejniekiem delfīni bija nesavtīgas cilvēkmīlestības iemiesojums (Arions), tādēļ delfīni kļuva par draudzības simbolu.
Pragmatiski noskaņotie romieši no delfīnu gaļas gatavoja desas.

Atlantijas baltsānu delfīns. Fēru salās ir nežēlīga šo delfīnu slaktēšanas tradīcija - Grindadrap. Šādas medības te tiek praktizētas simtiem gadu. 1940.gadā nogalināja 1200 delfīnu, 2021.gadā - vairāk kā 1400.

Delfīnu dzimta.
Zobenvalis. Orcinus orca. Lielākais delfīnu dzimtas zīdītājs. To mēdz saukt arī par plēsoņdelfīnu un par nažspuras delfīnu, bet angļi - par slepkavvali (killer whale).
Zobenvaļu tēviņi ir 9-10 m gari un sver 7,5 t, bet mātītes ir 7 m garas un sver 4 t. Viņu muguras un sāni ir melni, kakls balts, bet uz vēdera ir balta josla.
Filmu triloģijas "Brīvību Villijam" galvenais varonis.

Delfīni delfinārijos. Delfinārijos biežāk ir sastopamas afalīnas. Tieši šie delfīni seko kuģiem un rotaļājās pludmaļu tuvumā. Viņi ir lielāki nekā cūkdelfīni – tēviņi var būt līdz 4 m, mātītes, kā jau parasti, ir mazākas.

Delfīnu saprātīgums. Delfīni ir ļoti gudri dzīvnieki un tiem ir ļoti attīstīta valoda, kas ir bagātāka nekā cilvēkiem.
Afalīnas smadzenes vidēji sver 1700 g, bet cilvēkam vidējais smadzeņu svars ir 1350 g. Smadzeņu daļas, kas atbild par asociatīvo domāšanu, šiem delfīniem ir lielākas, nekā cilvēkam.
Tāpēc nav ko brīnīties, ka delfīni prot arī gleznot. 

Delfīnu vērošana un peldēšana ar tiem. Tā ir visai elitāra iespēja.
Sokotra. Brīvā dabā visai reti sastopama. Par vienu tādu vietu varam pavēstīt - tād pelde iespējams pie Sokotras salas, kas pieder Jemenai. Notikumu apraksts - šeit. Tomēr tas iespējams tikai tamdēļ, ka ap salu maz ūdenstransporta un tūrisms ārkārtīgi rets.
Maurīcija. Peldi brīvā dabā ar delfīniem piedāvā arī vietējās tūrisma kompānijas Maurīcijā, bet visdrīzāk nekas Jums no tā nesanāks - "No dolphins today" - Jums pateiks.
Tenerife. Peldēšana ar delfīniem baseinā iespējama Tenerifē - ūdens atrakciju parkā Playa de America tuvumā. Visai dārga - 100 eiras. Toties šeit delfīniem var pieskārties, kas nav iespējams savvaļā.
Delfīnu vērošana no laivām iespējama Musandamas piekrastē Omānā, Zanzibārā, Maurīcijā.
Churaumi Aguarium. Pasaulē labākais akvārijs Okinavā (Japāna), kur ir arī delfīni (galvena atrakcija - haizivis, arī vaļu haizivis).  
Chilika ezers. Indija, Orisa. Pasaulē otra lielākā piekrastes lagūna. Irivadi delfīni.
Jaunzēlande. Pelde kopā ar delfiniem, esot jādzied, lai tos uzmundrinātu.

Saites.
Vaļu kārta, vaļi.