Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Grauzēju kārta

Viena no zīdītāju klases kārtām.

Sistemātika.
      Vāveru dzimta.

Kapibara. Lielākais grauzējs uz Zemes, kas mīt Dienvidamerikā. Tā nosaukums cēlies no gvarānu indiāņu valodas un burtiski nozīmē - "Zāles valdniece." Latīniski - Hydrochaeris ("ūdens cūka").
Pēc izskata atgādina milzīgu jūrascūciņu. Garāka par metru, sver gandrīs tikpat, cik pieaudzis cilvēks.
To galvenokārt medī ādas dēļ. Ādas izstrādājumu ražošanā to uzskata par vērtīgu izejmateriālu, jo tās āda stiepjas tikai vienā virzienā. Īpaši ir iecienīti kapibaras ādas cimdi.
Arī gaļu lieto pārtikā un pat uzskata par delikatesi. Pēc izskata un garšas tā atgādina cūkgaļu. Tādēļ, ka grauzējs pārsvarā dzīvo ūdenī, XVI gs. katoļu baznīca to klasificēja kā zivi un atļāva tā gaļu lietot gavēņa laikā.

Degu. Mēdz dēvēt arī par Čīles vāveri.
Tiem ir ļoti laba redze un tie redz ultravioletos starus. Zinātnieki atklājuši, ka to kažoks un svaigs urīns atstaro ultravioletos starus un dzīvnieki redz urīnu, ar ko tie iezīmējuši teritoriju.
Degu, atšķirībā no citiem grauzējiem, ir dienas dzīvnieks, un savvaļā dzīvo Andu kalnos Čīlē. Parasti tie mitinās ne augstāk par 1200 m, jo nepanes retinātu gaisu.
Degu ir populārs mājdzīvnieks, veģetārietis. Nebrīve tos nevar barot ar cukuru saturošu ēdienu, jo viņu gremošanas sistēma nepārstrādā cukuru un tie var saslimt ar cukurslimību.

Gambijas somainās žurkas. Kopš 1997.gada ar to palīdzību meklē kājnieku mīnas.

Burunduki??? Vāveru dzimtas grauzēji. Svars atkarībā no pasugas ir 30-120g, garums 5-15 cm, astes garums 7-12 cm. Kažoka krāsa no sarkanbrūna līdz pelēkbrūnam, un tam raksturīgas 5 tumšas svītras uz muguras.
Šie grauzēji ir ļoti izvēlīgi, veidojot pārtikas rezerves. Cilvēki pat mēdz meklēt šo dzīvnieku riekstu krātuves, jotajās visi rieksti ir izcilas kvalitātes.
Reģionos, kur mīt daudz šo dzīvnieku, viņu uzvedību var izmantot kā barometru. Pāris stundu pirms lietus viņi mēdz pacelties pakaļkajās un izdot īpašas skaņas.

Peles.
Žurkas.

Nūtrija. XIX gs. tos ieveda Francijā no Dienvidamerikas, cerot uz labu kažokzvēru. Savvaļā palaista, ātri savairojās.

Saites.
Zīdītāju klase.