Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tatuīnas pasaules varētu būt apdzīvojamas

Planētas ar divām saulēm, tāpat kā “Zvaigžņu karu” filmu sērijas varoņa Lūka Skaivokera dzimtā tuksnešiem klātā planēta Tatuīna (Tatooi), patiešām varētu būt dzīvībai piemērotas, teikts jaunā pētījumā, kas 6. aprīlī publicēts žurnālā Nature

Tatuīnai līdzīgu pasauļu apdzīvojamības zonas, kas atrodas tieši tādā orbitālā attālumā, kas pieļauj šķidra ūdens eksistenci uz planētas virsmas, pētīja Prinstonas unversitātes (ASV, Ņūdžersijā) un Maksa Planka institūta (Vācijā) asociētais pētnieks Makss Pops (Max Popp) kopā ar Kalifornijas Tehnoloģiju institūta NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas pēcdoktorantūras zinātnieku Zigfrīfu Eglu (Siegfried Eggl).

Apdzīvojamības zonas izveidošanās pat vienas zvaigznes planētu sistēmā nav vienkārša; svarīgs ir atmosfēras sastāvs un virkne citu faktoru. Vēl sarežģītāk šādai zonai izveidoties ir dubultzvaigžņu sistēmā.

Dzīvība uz tatuīnu planētām ir atkarīga ne tikai no tās attāluma līdz noteiktai zvaigznei, bet arī no abu spīdekļu masas centra - šī tipa planētu kustību ietekmē abu zvaigžņu gravitācija.

Tatuīna tipa pasaulē, neskatoties uz tās sarežģīto orbītu, dzīvības pastāvēšana ir iespējama, kamēr planēta paliek noteikta diapazona attālumos no abām saulēm, sacīja pētījuma autori.

Tas nozīmē, ka dubultzvaigžņu sistēmās, neskatoties uz lielām gaismas daudzuma variācijām, ko planētas, atrodoties šajā sistēmā, saņem, ir atrodami dzīvībai potenciāli derīgu planētu kandidāti, savā paziņojumā presei sacīja viens no pētījuma autoriem Pops.

Lai labāk saprastu šos faktorus, Pops un Egls modelēja apstākļus uz hipotētiskas karstas, Zemes izmēra, ar ūdeni klātas planētas, kurai ir astoņas reizes lielāka masa, nekā mūsu planētai un kas atrodas vairāk nekā 5000 gaismas gadu attālumā no Zemes, divu zvaigžņu sistēmā Kepler-35.

Mūsu pētījumu motivēja fakts, ka dzīvībai piemērotu planētu meklēšana prasa lielu resursu ieguldījumu, līdz ar to, ir labi zināt, kur meklēt, tajā paša paziņojumā teica Egls. Mēs pierādījām, ka ir vērts pētīt dubultzvaigžņu sistēmas, viņš piebilda.

Abi zinātnieki simulācijā pētīja, kāds šajā attēlotajā pasaulē varētu būt klimats, ja tas orbitālais cikls svārstītos starp 341 un 380 Zemes dienām. Pētnieki secināja, ka planēta, kas atrastos netālu no Kepler-35 sistēmas apdzīvojamības zonas ārējas robežas, būtu auksta un sausa. Tāpat arī ūdens tvaiku trūkums atmosfērā planētas klimatu padarītu nestabilu. Šādas planētas virsmas vidējā temperatūra svārstītos 2 grādu pēc Celsija robežās, sacīja pētnieki.

Šiem apstākļiem analogs uz Zemes ir sausais klimats tuksnešos, kur dienas un nakts temperatūras izmaiņas ir milzīgas, sacīja Egls. Pat ūdens tvaika daudzums atmosfērā izraisa lielas atšķirības, viņš turpināja.

Savukārt dzīvībai labvēlīgāki un daudz stabilāki apstākļi, pateicoties ūdens tvaikiem atmosfērā, varētu būt uz planētas, kas atrodas netālu no dubultzvaigžņu sistēmas apdzīvojamības zonas iekšējās robežas.

Jaunais modelis paredz, ka Tatuīnas tipa pasauļu debesīs ir mazāk mākoņu, nekā līdzīgām planētām, kuras riņķo ap vienu zvaigzni, sagādājot tās hipotētiskajiem iedzīvotājiem lielisku ainavu ar divām saulēm.

Avots:
space.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.