Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Visums ir 10 reizes lielāks nekā uzskatīts līdz šim

Visums oficiāli kļuvis vismaz 10 reizes lielāks! Nē, nav notikusi nekāda kosmiska mēroga kataklizma, matricas pārstartēšanās vai kas tamlīdzīgs – vienkārši zinātnieki, pētot ar Habla kosmisko teleskopu iegūtos datus, izsecinājuši, ka redzamajā kosmosā atrodas nevis 100 līdz 200 miljardi galaktiku, kā astronomi domāja līdz šim, bet vismaz 2 triljoni galaktiku. Raksts par atklājumu publicēts izdevuma “Astrophysical Journal” oktobra laidienā.

“Galaktiku skaits Visumā ir viens no astronomijas pamatjautājumiem un tas, ka mēs neko nezinam par vairāk nekā 90% galaktiku, ir zināmā mērā biedējoši,” - izteicās pētījuma līdzautors, Notingemas universitātes astrofizikas profesors Kristofers Konseliss (Christopher Conselice).

Atklājumu pētnieki izdarījuši, matemātiski analizējot ar Habla teleskopu saskatāmo galaktiku izplatību telpā un laikā. Pirmie tālā kosmosa uzņēmumi (ieskatoties līdz pat 10 miljardu gadu senā pagātnē), pamatojoties uz kuriem galaktiku skaits tika noteikts 100-200 miljardi, izmantojot Habla teleskopu, tika izdarīti XX gs. 90.gadu vidū. Pēc tam, 90.gadu beigās un 2000.gados, pilnveidojot tehnoloģijas, tika uzņemti vēl dažādi dziļā kosmosa attēli līdz tika sasniegta pašreizējo tehnisko iespēju maksimālā robeža ~ 13 miljardu gadu sena pagātnes aina. Lai varētu ieskatīties vēl tālāk, zinātniekiem jāgaida, kad Hablu nomainīs daudz jaudīgākais Džeimsa Veba teleskops, ko plāno palaist ap 2018.gadu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka sākotnēji, dažus miljardus gadu pēc Lielā sprādziena, vienā kosmiskās telpas vienībā bijušas daudz vairāk galaktikas, taču, kosmosam evolucionējot, tās gan saplūdušas, gan arī attālinājušās. Lielākā daļa no galaktikām ir nelielas, izmēros un masā līdzīgas Piena ceļa satelītgalaktikām. Šis apstāklis arī izskaidro, kāpēc nakts debesis ir nevis spīdošas, bet tumšas. Lai gan, atbilstoši jaunajiem datiem, praktiski katrā debesu punktā, skatoties no Zemes, atrodas kāda galaktika, lielā attāluma, sarkanās nobīdes un starpgalaktiskās telpas putekļu un gāzes mākoņu dēļ, to gaisma izblāv un nav saskatāma.

Kādas konsekvences redzamā Visuma palielināšanās ievieš diskusijā par ārpuszemes civilizāciju pastāvēšanu un, jo īpaši, par saziņas iespējām? Lai gan teorētiski citpasauļu civilizāciju iespējamais daudzums līdz ar to arī palielinās vismaz par 10 reizēm, taču praktiski tas, šķiet, neko daudz nemaina. Galu galā, ja vispār kāds kontakts mūsu civilizācijas pastāvēšanas laikā notiks, 99,99% iespējamība, ka tas būs ar mūsu pašu galaktikas pārstāvjiem...

Avots:
spacetelescope.org

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.