Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Inanna

IN.ANNA – „Anu iemīļotā.”
Šumeru mīlas un kara dieve.

Raksturojums. Visās valstīs un laikos cilvēki pielūdza viņu kā kara un mīlas dievi. Bieži attēlo kailu, vai ar paceltiem svārkiem un redzamu pežu. Ar laiku, iegūstot aizvien lielāku ietekmi starp dieviem, Inanna vairāk nodarbojas ar valstiskām lietām un viņu arvien biežāk attēloja kā līdz zobiem apbruņotu Kara dievi.

Sinonīmi un analogi. Iesākumā tās vārds bija Irninni. Babilonieši, asīrieši, heti u.c. – Ištara, grieķuAfrodīte, romiešuVenēra, feniķieši un jūdiAstarte. Arābu musulmaņi to sauc par džinu Nannu.

Radniecība. Anu mazmazmeita. Nannas un Ningalas meita, jaunākā no dvīņiem. Dvīņubrālis - Utu. Vīrs - Dumuzs, jaunākais Enki dēls.

Dzīvesgājums. Dvīņi dzima neatminamos laikos, kad uz Zemes dzīvoja tikai dievi. Bez atbalsta no malas spēja iekļūt dievu elitē.
Laikā, kad Anu ar sievu viesojās uz Zemes, guļamistabā ar Anu nakti pavadīja viņa mazmeita Irninni. Pēc šīs nakts viņa ieguva vārdu Inanna. Kā opateicības zīmi, Anu E.ANNA templi uzdāvināja mazmeitai. Tā viņa arī kļuva par šīs topošās pilsētas ķēniņieni.
Urūkas pilsētā bija viņas templis. Viņai iedalīja pārvaldīt attālu Šumeras austrumu provinci – Aratu (iespējams, Indas ieleju). Šeit atradās viņas „māja.” Viņas ambīcijas bija lielas un tā iecerēja sagrābt varu Urūkā. Viņa pārliecināja sava brāļa Utu mazdēlu Enmerkāru izbūvēt Urūku par pilsētu un nodot varu pilsētā viņai - poēma „Enmerkārs un Aratas pavēlnieks.” Tāpat viņa ieguva arī Anu svētību šim pasākumam, kļūstot par tā mīļāko (ieguva apzīmējumu Anunitum – „Anu mīlule”).
Nākamais viņas ieguvums bija „dievišķās formulas” - me, acīmredzot kādas informācijas tehnoloģijas. Tās Inanna ieguva no Enki Eridas pilsētā, to piedzirdot un izprasot. Atjēdzoties Enki pat uzsāka pakaļdzīšanos, taču bija jau par vēlu. Tādējādi viņa padarīja savu Urūku par galveno Šumeras pilsētu. 
Enmerkārs un Aratas ķēniņš cīnījās par viņas labvēlību, arī seksuālo. Pret šiem sakariem bija viņas radinieki. Dvīņubrālis Utu ieteica precības ar ganu un zemkopi Dumuzu. Iesākumā Inanna bija pret, bet pamazām argumenti viņu pārliecināja. 
Tiek stāstīts, kā tā neredzama vadījusi asīriešus kaujā, reiz pat parādoties.
Marduka valdīšanas laikā viņai klājās grūti, viņa pat pameta Urūku un dzīvoja statusam neatbilstošā vietā.
Kad Marduks izdzina brāli Totu no Ēģiptes ap 3100.g.pmē., mēģināja pretendēt uz laulību ar Ištaru un valdīšanu Ēģiptē. Laulība ar Dumuzu bija skandālu pilna. Reiz, atgriežoties mājās, Inanna pārsteidza viņu ar meitiešiem un dusmās nomet viņu uz Lejaszemi. Pēc tam dodas to tur meklēt. Marduks sūtīja kareivjus arestēt viņu, lai izjauktu laulības. Arests neizdodas un Dumuzs pakaļdzīšanās laikā tiek nogalināts. Viņa nāvē vainojams vecākais brālis Marduks. Inanna solīja atriebt mīļoto, bet Marduks paslēpās Lielajā piramīdā un apgalvoja, ka tā nāvē nav vainojams, tā bijusi nejauša. Inanna turpina Piramīdas aplenkumu, Marduks brīdina, ka būs spiests lietot ieroci ar šausmīgu spēku un sekām. Baidoties no jauna briesmīga kara, anunaki noturēja Lielo sapulci un nolemj Marduku dzīvu apglabāt piramīdā.
Inanna ilgi skumst par sava mīļotā nāvi. Katru tā nāves gadadienu viņa aicina kādu no mirstīgiem vīriešiem savā mīlas ložā. Tādu ir daudz, un izrīkojas pēc tam ar viņiem dieve slikti, sakropļo un nogalina. Tiek stāstīts arī par to kā viņa mēģināja pavest Gilgamešu, kurš viņai atsaka, uzskaitīdams viņas iepriekšējo mīļāko bēdīgās beigas.
Kādā atsevišķā gadījumā ar viņu pārguļ parasts Zemes vīrietis – dārznieks, nākamais Akādas Sargons

Aplūkojamie objekti.
Zabalamas svētbnīca. Viņai veltīta svētnīca atrodas Zabalamā un tiek saukta par „māju, pilnu starojuma.”
Zikurāts Urūkā. Tāpat viņai bija veltīts zikurāts arī Urūkā, to sauca par E.ANNA – „Anu māja.” 

Interesantākie atradumi.
Inannas statuja Mari. Amoriešu pilsētā Mari atrasta tās statuja „Sieviete ar vāzi,” kur tā attēlota tādā kā pilota kostīmā – PALA („valdnieka tērps”) ar ķiveri – ŠU.GAR.RA („tas, kas ļauj doties tālu Visumā”).

Inannas sienas skulptūra Ašūrā. Cits tās neparasts tēls atrasts viņas templī Ašūrā. Tā ir sienas skulptūra – dieve apspīlētā kostīmā, kiverē ar austiņām un plakanām antēnām. Tur ir redzamas arī lielas cieši pieguļošas brilles.

Saites.
Šumeru mitoloģija.