Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Oumuamua

Oumuamua, saīsināti Oumu.
Neparasts lidojošs objekts, ko 2017.gada 19.oktobrī Saules sistēmā pamanīja Havaju salās esošais PanSTARRS teleskops.

Havajas polinēziešu valodā šis nosaukums nozīmē cilts vadoni, karavadoni, izlūku vai sargkareivi, biežāk "izlūks" vai "no tālienes nācis sūtnis."

Izpēte. To atklāja 2017.gada 19.oktobrī Havaju salās esošais teleskops.
Iesākumā to noturēja par komētu un tai piešķīra nosaukumu C/2017 01. 
Mazliet vēlāk viņš tika pārkvalificēts par starpzvaigžņu asteroīdu - pirmo tādu atklāto cilvēces vēsturē! Tam tika piešķirts nosaukums - 1I/Oumuamua.
2017.gadā paziņoja par projekta "Lira" uzsākšanu, kas paredzēja Ouamuamua virsmas skanēšanu. Tomēr inženieri nespēja nodrošināt jēdzīgu veidu, kā kosmiskajai zondei saniegt neparasto objektu. Projekts tika atzīts par nerealizējamu.
Tomēr 2019.gadā zinatnei izdevās pietuvoties šīs mīklas atrisināšanai. Zinātnieki Jun Džans un Duglass Līns izstrādāja datormodeli, kas izskaidroja asteroīda būtību. Saskaņā ar to Oumuamua ir planētas atlūza. Savulaik planēta pŗlieku tuvu pietuvojusies zvaigznei, kolapsējusi, tad šī atlūza izsviesta starpzvaigžņu telpā. Datormidelēšana parādījusi, ka šādā planētas kolapsā radušies ķermeņi varētu būt arī izstieptu cigārveida formās. Tā šis fragments klīdis pa Visumu simtiem miljonu gadu, kamēr nejauši nonācis mūsu Saules tuvumā.

Apraksts. Cigāra forma, tā ir visai neparasta. Garumā tas ir ap 400 m un platumā tikai ap 40 m.
Tas pārvietojās tik ātri - ar ātrumu lielāku par 315 000 km/st., ka tā izcelsmes vieta varētu būt tikai Saules sistēmas ārpusē.
Neparasti spēcīgs bija objekta virsmas atspidums, kas laistījās sarkanīgos toņos.
Tā spožums krasi mainījās, tas mudinājis domāt par objekta dīvainu formu, jo sfēra būtu atstarojusi vienādu gaismas daudzumu. Mirgošanu var izraisīt disks vai cigāram līdzīgs objekts, kas rotējot ik pa laikam pagriežas pret mums ar platāko malu.
Oumuamua orbīta bija neparasta, tā ievērojami atšķīrās no orbītas, kas būtu radusies Saules gravitācijas lauka ietekmē. No tā var secināt, ka objektu vada kādi papildu spēki - iespējams, Saules gaismas spiediens, tomēr solārais starojums ir ļoti vājš un vērā ņemamu ietekmi uz objektu tas spētu atstāt tikai tad, ja objekts būtu ļoti plāns (plānāks par milimetru!).

Hipotēzes.
Komēta. Tomēr, ja objekts būtu komēta, tad lidojot garām Saulei, notiktu gāzu izmešana, un tas dotu papildus jaudu - kā raķetei. Tomēr tāda nenotika - pēc intensīvas izpētes nekāda komētas gāzu aste netika novērota. Gāzu noplūdes laikā vajadzēja mainīties arī Oumuamua rotācijai, taču arī tas netika fiksēts.

Citplanētiešu kosmiskā zonde. Lielākā daļa zinātnieku atzīst, ka objekts ir ļoti neparasts, tomēr atturas apgalvot, ka tas varētu būt mākslīgs.

Asteroīds. Iesākumā par komētu pieņemto objektu vēlāk pārkvalificēja par hiperbolisko asteroīdu. Datormodelēšana parādīja, ka tas tiešām varētu būt starpzvaigžņu asteroīds.

Avoti.
Raksts žurnāla "Nature." 2018.g. 

Saites.
Kosmiskās zondes.