Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Adžimuškajas akmenslauztuves

Аджимушкиe каменоломни.
Sauktas arī par Kerčas akmenslauztuvēm.

Antīkas kaļķakmens ar katakombām Kerčas tuvumā Krimā.

Apraksts. Pamestas akmeņlauztuves. Tika izmantotas no dažādiem revolucionāriem, dumpiniekiem, partizāņiem un krimināliem elementiem.
Akmenslauztuvēs ir Lielās un Mazās katakombas.

Vēsture. 1942.gada maija vidū sarkankrievu armija cieta smagu sakāvi Krimā, kur Krimas frontes karaspēks bija spiests atstāt Kerču un evakuējās uz Tamaņas pussalu. Atkāpšanās procesa piesegšanai no vācu un rumāņu uzbrukuma tika nozīmēta karaspēka vienība 1.frontes rezerves pulka, 276.NKVD strēlnieku pulka, 95.robežsardzes pulka, vairāku simtu karaskolu kursantu un citu kara daļu sastāvā, tos komandēja Krimas frontes štāba Kara sagatavošanas nodaļas priekšnieks pulkvedis Pāvels Jagunovs (Павел Максимович Ягунов). Šie karavīri un virsnieki saprata, ka pārcelties pāri Kerčas šaurumam tie vairs nespēs.
Pateicoties šo vienību darbībai sarkankrieviem izdevās evakuēt ap 120 000 cilvēku, starp kuriem bija arī daudz ievainoto. Pulkvedim Jagunovam tika dota pavēle turēties " līdz īpašam rīkojumam," kuru pulkvedis tā arī nekad nesaņēma. Kauju gaitā vācieši pakāpeniski atspieda sarkankrievus pie Adžimuškajas ciema dažus kilometrus no Kerčas. Te patvērās arī daļa Kerčas iedzīvotāju, kas mēģināja paslēpties akmenslauztuvēs pie ciema. Galu galā te atrada patvērumu vairāki tūkstoši sarkanarmiešu (saskaņā ar dažiem datiem pat 13 000 cilvēku), tomēr apstākļi bija smagi. Akmenslauztuves neviens nebija gatavojis tādiem mērķiem, tādēļ viss nepieciešamais bija jāiegūst ar kaujām. Jagunova vadībā īsā laikā tiek organizēta aizsardzība, bet pēc tam pat krievi pāriet uzbrukumā.
Vācieši pirmajā brīdī pat nesaprata, no kurienes nāk triecieni. Kad uzgāja Jagunova vienību mītnes vietu, neko nevarēja izdarīt. Visi uzbrukumi akmenslauztuvēm tika atsisti. Vācu komandieri izstrādāja uzbrukuma un akmenslauztuvju aplenkuma plānu. Vācieši lieliski saprata, ka akmenslauztuvju aizstāvjiem akūti trūkst resursu. Apkārtnē tika iznīcinātas visas akas. Vienlaicīgi vācieši pielietoja sprāgstvielas katakombu tuneļu sagraušanai, bez tam izmantoja arī indīgās gāzes. 
Akmenslauztuvju garnizons turējās pretī vēl vairāk kā 5 mēnešus, aplenkums turpinājās 170 dienas. Pēdējā kaujā 1942.gada 30.oktobrī vācieši sagrāba katakombas - gūstā krita pēdējie 48 izvārgušie karavīri.

Saites.
Krimas pussala.
Katakombas.