Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Bela Kuns

1919.gada marta beigās Ungārijā tika pasludināta proletariāta diktatūra. 1919.gada 4.jūlijā Kāroji demisionēja no prezidenta amata un īsi pēc tam devās trimdā. Valstī varu uz 133 dienām pārņēma komunisti Belas Kuna vadībā. Komunisti realizēja izteikti boļševistiski sociāli ekonomisku un svaidīgu starptautisko politiku.

Viens no ungāru komunistu līderiem - Bela Kuns, tūdaļ piedāvāja Ļeņinam noslēgt savienību starp Ungārijas Padomju republiku un Padomju Krieviju. Formāli Bela Kuns nebija valsts vadītājs, bet gan vadīja Ungārijas Ārlietu ministriju, tomēr tieši viņa rokās bija koncentrēta vara. B.Kuns arī bija tas, kurš uzturēja tiešus kontaktus ar Ļeņinu. Ungārija tobrīd pasaulē izrādījās pasaulē otrā sociālistiskā valsts pēc Krievijas. Tiesa, komunistu kontrolē atradās tikai daļa Ungārijas - Antantes okupētajos reģionos tika saformētas "balto" vienības. Viens no "balto" vadītājiem bija Miklošs Horti, nākamais Ungārijas karalistes reģents, kas iesaistīsies savienībā ar Trešo Reihu.
Bela Kuns un viņa piekritēji ļoti cerēja uz Krievijas Sarkanās Armijas palīdzību. Ungāri to nesaņēma, jo Pilsoņu kara apgrūtinātie krievu lielinieki bija nobažījušies par Deņikina Dienvidu armijas uzbrukumu maskavai un Ungārija nebija viņu prioritāšu sarakstā.
Sākumā gan arī pašu ungāru "sarkano" vienības darbojās visai apņēmīgi - tika atsists Čehoslovākijas armijas uzbrukums, Slovākijā tika izveidota padomju republika. Sarkanās Ungārijas valdības panākumi atstāja lielu iespaidu uz ASV prezidentu Vudro Vilsonu. lai arī nelabprāt, tomēr viņš bija spiests nosūtīt uz Budapeštu ielūgumu uz sarunām Ungārijas robežu noteikšanai.
Tomēr Ungārijas padomju valdība pieļāva arī daudz kļūdu, pēc būtības atkārtojot krievu komunistu kļūdas Krievijā. Piemēram, zemes nacionalizācija noskaņoja pret komunistiem ungāru zemniekus. Vēl vairāk vājinājās komunistu valdības atbalsts pēc "tautas sociāldemokrātu" dumpja apspiešanas. Komunistu realizētais "sarkanais terors" pēc būtības arī iznīcināja Ungārijas Padomju republiku.
Uzbrukumā pārgājušie ungāru "baltie" un arī Čehoslovākijas un Rumānijas armijas mēneša laikā sagrāva ungāru "sarkano" vienības. Bela Kuns un vairums ungāru padomju valdības bēga uz Austriju.
1919.gada 2.augustā aizbēgušā Kunas valdību nomainīja ar komunistiem neapvienojušos sociālistu valdība.

Saites.
Ungārija.