Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kalkas kauja (1223.g.)

Kauja starp krievu-polovciešu apvienotajiem spēkiem un mongoļiem pie Kalkas upes (рекa Калкa) 1223.gada maijā, kas beidzās ar pilnīgu mongoļu uzvaru.

Kaujas gaita. Vairākas diennaktis mongoļi mēģināja ieņemt nocietināto krievu apmetni, kuru komandēja Kijevas kņazs Mstislavs Romanovičs (Мстислав Романович). Tad mongoļi izmantoja savu iemīļoto paņēmienu - viltus atkāpšanos, tā iemānot lamatās un sakaujot pretinieku. Mstislavu sekotmongoļiem pierunājis brodņiku vadonis Ploskinejs (Плоскыня), kura vadītie brodņiki pārgāja mongoļu pusē.  vadībā pārgāja mongoļu pusē. Grūti pateikt vai Ploskinejs nodeva krievus vai gluži vienkārši noticēja mongoū dotajam solījumam neaiztikt Kijevas kņazu un viņa karadraudzi. Tā vai citādi Mstislavs un viņa kareivji tika nogalēti uzreiz kā iznāca no nometnes. Par motīviem, kas pamudināja brodņikus pāriet mongoļu pusē, nekas nav zināms. Tāpat nav zināms arī Ploskineja un viņa ļaužu tālākais liktenis.

Kaujas sekas. Krievu družīnas tika sakautas pilnīgi un mājās esot atgriezies tikai katrs desmitais.
Mongoļu karavadoņi Džebejs un Subedejs tomēr kaut kādu iemeslu dēļ nedevās uz Krievzemi un pagriezās atpakaļ. Iespējams, ka tādam karagājienam tiem trūka spēku un kaujā tie bija cietuši jūtamus zaudējumus. Tomēr savās zemēs tie neatgriezās pa ceļu, kuru bija nākuši šurpu - cauri Kaukāzam un tālāk uz Irānu un Centrālāziju. Mongoļi pagrieza uz ZA - Volgas Bulgārijas virzienā.

Saites.
Kauju saraksts.