Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Karolingu dinastija (751.-X gs.)

Franku valdnieku dinastija no 751.g.–X.gs., ko dibinājis Pipins Īsais, kad 751.gadā gāza no troņa pēdējo Merovingu dinastijas pārstāvi Hilderiku III. Dinastijas nosaukums ņemts no ievērojamākā šīs dinastijas valdnieka – Kārļa Lielā. Šur tur rakstīts, ka merovingus tomēr gāzis Pipina Īsā priekštecis Kārlis Martels. 
800.gadā Kārlis Lielais Romā tika kronēts par Cēzaru (Ķeizaru) un no tā brīža visi Merovingu dinastijas karaļi bija Svētās Romas impērijas imperatori.
Karolingu zobenus sauca par "vikingu zobeniem."

      Pipins Īsais (751.-ap 759.g.).
      Kārlis Lielais (768.–814.g.).
      Ludviķis Dievbijīgais (814.-840.g.).

Lotārs (840.-855.g.).
Radniecība.
Tēvs laikam ir Ludviķis Dievbijīgais, jo Kārlis Lielais noteikti ir Lotāra vectēvs.
Dēli - Ludviķis, Kārlis, Lotārs.
Dzīvesgājums. Dzimis 795.gadā.
Lotāra I valdīšanas laikā notika Franku valsts sadale. Verdenā 843.gadā tika noslēgts līgums par Kārļa Lielā Franku valsts sadali starp viņa mazdēliem Lotāru, Ludviķi Vācieti un Kārli Plikpauri. Lotārs, saglabājot imperatora titulu, saņēma Itāliju un plašu zemes joslu gar Reinu un Ronu - Frīzija, tā saucamā "Vidējā Francija" (Lotaringija), Burgundija un Provansa. Šis brīdis tiek uzskatīts par Itālijas valsts aizsākumu.
Neilgi pirms savas nāves bija spiests atteikties no troņa un sankcionēt savas valsts sadali starp trim dēliem:  Ludviķi (saņēma Itāliju un imperatora titulu), Kārli (kļuva par Provansas karali) un Lotāru (saņēma teritoriju, ko nosauca pēc viņa vārda - par Lotaringiju).

Saites.
Franku ķēniņi.