Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Luiziānas darījums (1803.-1804.g.)

Louisiana purchase.
Zemes pirkuma darījums, kurā ASV no Francijas nopirka tās Ziemeļamerikas kolonijas, kas radikāli palielināja Amerikas Savienoto valstu teritoriju.

Darījuma norise. Tā kā Napoleons I laika Francija vairs nespēja (epidēmijas, sarežģīta politiskā situācija Eiropā u.c.) pārvaldīt savas koloniālās teritorijas Ziemeļamerikā, ASV saņēma piedāvājumu no frančiem nopirkt visas viņu kolonijas Ziemeļamerikā, kas amerikāņus pamatīgi šokēja, jo runa bija par teritorijām, kas divas reizes pārsniedza toreizējo ASV teritoriju. Turklāt arī franču koloniju ekonomika un politiskaisnoskaņojums tajās pamatigi atšķīrās no esošās ASV. Tas sevī slēpa nākamo konfliktu iespējas.
Vēl viens iemesls šaubām bija tas, ka ASV konstitūcija neparedzēja teritoriju iegādi no citām valstīm, tādēļ ASV 3.prezidentu Tomasu Džefersonu uztrauca darījuma likumība. Tomēr piedāvājums bija reti izdevīgs, jo tirdzniecība caur Jaunorleānu bija ļti svarīga ASV un T.DSžefersons izšķīrās par darījumu.
Tomēr naudas amerikāņiem nebija, tādēļ tika izlaistas īpašās obligācijas, kuras steigšus par zemāku cenu nekā to nomināli tika samainītas pret naudu Amsterdamā. Lai arī darījuma galvenā finansētāja bija britu Baringu banka, Londona tas nebija iespējams, jo Francija un Lielbritanija atradās karastāvoklī, un nācās iesaistīt Hopu banku Amsterdamā. Rezultātā Napoleons saņēma tikai 8,8 miljoniem dolāru līdzvērtīgu summu, toties abas bankas ar laiku n ASV iekasēja gandrīz divas reizes lielāku.
Visas vienošanās tika parakstītas 1803.gadā, bet darījums pilnībā tika noslēgts 1804.gadā, kad 10.martā Sentluisā notika oficiālā Luiziānas nodošanas ceremonija.
XIX gs. un XX gs. sākumā ASV spēja nopirkt gandrīz pusi savas mūsdienu teritorijas. 1803.gadā franču koloniju Luiziānu no Napoleona I Bonaparta Francijas par 15 miljoniem toreizējo ASV dolāru (80 miljoni toreizējo Francijas franku) nopirka toreizējā ASV valdība. Papildus franči pārdeva ASV arī atsevišķas savas kolonijas mūsdienu Kanādā (šobrīd zemes, kas uz laiku tika iekļautas ASV, ir daļa no Kanādas Albertas un Saskačevānas provincēm. Vēsturē šis darījums, kurā ASV ieguva 23 % no mūsdienu teritorijas, ir ieguvis nosaukumu Luiziānas pirkums (Louisiana purchase). 

Saites.
Amerikas Savienotās valstis.
Francija.