Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Molokāņi

Sekta Krievijā.

Vēsture. Molokāņu un duhoboru sektas parādījās Krievijā XVIII gs. beigās un XIX gs. sākumā.
Starpība šo sektu ticības mācībā bija nenozīmīga. Kā vieni, tā otri neatzina svētbildes, garīdzniekus, svētās relikvijas, krustu un krusta mešanu, noraidīja visus pareizticīgo sakramentus un ceremonijas, svētos, baznīcas leģendas, gavēņus, pareizticīgo lūgšanas, svētkalpojumu grāmatas. Sektas vadīja grāmatnieki un vietējie draudžu padomju priekšsēdētāji.

Molokāņi kristīšanu saprata kā kristīšanu ar mācību un garu; svēto vakarēdienu - kā dieva vārda baudīšanu. Dievu viņi iedomājās nevis kā cilvēkam līdzīgu būtni, bet kā visur esošu garu. Dogmas par Sv.Trīsvienību duhobori iztulko alegoriski: Dievs tēvs - tā ir atmiņa, Dievs dēls - prāts, Dievs svētais gars - tā ir griba. Arī Lieldienu svētkus molokāņi saprata garīgi, kā pestīšanu no grēkiem un Kristus izpirkuma upuri. Kritus augšāmcelšanos viņi uzlūkoja nevis kā brīnumainu Kristus miesas augšāmcelšanos no miroņiem, bet kā Kristus mācības augšāmcelšanos viņa piekritēju dvēselēs.

Arī molokāņi dziedāja psalmus. Tas arī bija viss viņu dievkalpojums, tikai ar to starpību, ka molokāņi vēl lasīja un skaidroja Bībeli, teica sprediķus.

Atsevišķas molokāņu grupas mūsdienās sastopamas Orenburgas, Tambovas u.c. apgabalos, Azerbaidžānā un Ukrainā.

Aplūkojamie objekti. 
      Fioļetova. Molokāņu ciems Armēnijā.

Saites.
Kristiešu sektas.