Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Orbāns, Viktors

Ungārijas valstsvīrs.

Dzīvesgājums. Viņa politiskā karjera sākās 1988.gadā, kad 37 antikomunistiski un demokrātiski noskaņoti studenti un nesenie universitāšu absolventi nodibināja partiju ar nosaukumu "Jauno dmokrātu alianse" (Fiatal Demokrata'k Szo:vetse'ge - Fidesz). Tobrīd tajā neuzņēma vecākus biedrus par  35 gadiem, 25 gadu vecais V.Orbāns tobrīd nesen bija absolvējis juristus Budapeštas universitātē.
1989.gada jūnijā teica kaismīgu runu 1956.gada sacelšanās līdera Imres Naģa un viņa līdzgaitnieku pārapbedīšanas ceremonijas laikā. Savā runā viņš aicināja izvest krievpadomju karaspēku no Ugārijas un rīkot neatkarīgas vēlēšanas. 
Ap to pašu laiku V.Orbāns ieguva Sorosa stipendiju studiju turpināšanai Oksfordas universitātē. Tomēr viņš studijas visai drīz pārtrauca, lai piedalītos 1990.gada Ungārijas vēlēšanās - pirmajās pēc komunistu režīma krišanas. Fidesz tajās saņēma 8,95% vēlētāju balsu un ieguva 22 vietas parlamentā (no 100?). V.Orbāns uz ilgu laiku kļuva par Ungārijas parlamenta deputātu.
Drīzumā Fidesz iekšienē sākās nesaskaņas starp nacionāli noskaņoto Orbānu  un liberālo partijas vadītāju Gāboru Fodoru un viņa piekritējiem. 1993.gada iekšējās vēlēšanās uzvarēja Orbāns un kļuva par partijas līderi. Liberāļi partiju pameta.
Iekšējās domstarpības atsaucās uz nākamo 1993.gada vēlēšanu rezultātiem, kad Fidesz ieguva tikai 7,02% balsu - 20 deputātu mandātu. Pēc atkārtotās iekļūšanas parlamentā Fidesz mainīja nosaukumu uz "Fidesz - Ungārijas Pilsonisko partiju" (Fidesz - MPP). Partija izveidojās mēreni nacionāla.

Pirmais premjerēšanas laiks (1998.-2002.g.). 1998.gada vēlēšanās partija saņēma 28,18% balsu un 148 no 386 vietām Ungārijas parlamentā un kļuva par lielāko no trim koalīcijas partnerēm. Savukārt V.Orbāns kļuva par otru jaunāko premjeru Ungārijas XX gs. vēsturē 35 gadu vecumā.
Pirmās valdīšanas četrgadē Orbāna vadītā Ungārijas valdība spēja jutami uzlabot ekonomisko situāciju valstī (no 15% līdz mazlet vairāk par 7% samazinājas inflācija), kopā ar Poliju un Čehiju iestājās NATO, ievērojami pavirzījās ES iestāšanās procestas partiju grupai.

Otrais premjerēšanas laiks (2002.-). 2002.gada vēlēšanās Orbana vadītai partijai tika 41,07% balsu (164 vietas parlamentā), turklāt sarunās srikti stāvēja par Ungārijas nacionālo interešu ievērošanu. 
2000.gadā Fidesz partija pameta Eiropas Liberālo aliansi, pievienojoties Eiropas Tautas partiju grupai.

2010.gada parlamenta vēlēšanās Fidesz vadītā koalīcija saņēma 52,73% balsu, 206 vietas parlamentā tika Fidesz un kristīgajiem demokrātiem.
Orbāna valdība samazināja parlamentu deputātu skaitu uz 199, izstrādāja jaunu  valsts kostitūciju, nostiprinot Ungārijas kā kristīgas valsts statusu.

Viktora Orbāna politiskā darbība Ungārijā ir kā dadzis acī liberālisma un kultūrmarksisma pārņemtajai ES birokrātijai.

Saites.
Ungārija.