Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Somugri, somugru tautas

Izcelsme. Somugru pirmdzimtene nav Skandināvija, bet Urāli. Pirmajos mūsu ēras gados, klimatam kļūstot siltākam, somu, sāmu, karēļu, igauņu un līvu priekšteči migrēja uz ziemeļiem līdz Arktiskajam okeānam, tālāk gar okeāna malu līdz Baltajai jūrai, gar tās malu uz Karēliju, no turienes uz Somiju un Igauniju, bet no turienes arī uz Latvijas teritoriju. Tā kā somugru pamatnodarbošanās bija zvejniecība, viņi apmetās tikai jūras, ezeru un upju krastos, bet nelīda līdumus, kā balti, kuru pamatnodarbošanās bija zemkopība.
Bija somugru ciltis, kuras palika jau Ziemeļurālos: hanti, mansi, komieši, marieši un permieši. Viņu ģenētiskā saikne ar somiem jau sen pierādīta. Savukārt maģāri no dienvidurāliem uz Eiropu migrēja krietni vēlāk - X gadsimtā, cauri Ukrainas teritorijai. Viņu ierašanās laiks tagadējās Ungārijas teritorijā ir precīzi dokumentēts. Izrakumi liek domāt, ka tās pieskaitāmas pie tā saucamajām protolapoīdu ciltīm, proti, tajās ir gan eiropeīdās, gan mongolīdās rases iezīmes. Tas raksturīgs daudzām Sibīrijas ciltīm. Arheologi viņus uzskata par tā saucamās ķemmes-bedrīšu kultūras nesējiem. Ar laiku, sajaucoties ar vietējiem iedzīvotājiem (baltiem!?), somugriem pavājinājās mongoloīdās rases iezīmes, pastiprinājās eiropeiskās. Tā izveidojās somu un igauņu priekšteči. Mūsu dienās somugru grupas valodās runā ap 23 miljoniem cilvēku.

Biarmija. Kāda hipotētiska somugru apdzīvota teritorija-valsts Sibīrijā. Atradusies ap Urālu kalniem, kā arī plašā teritorijā Obas baseina zemienē. Rakstu avotos Biarmija (Biarmaland, Bjermaland) pieminēta tikai IX gs. vikingu un XII gs. krievu hronikās. Milzīgās zemes pārvaldes centrs atradies Dienvidurālos – Permā. Apdzīvotajās vietās veidojās administratīvās struktūras – kiligundas jeb kihelkondas. Kāda leģenda vēsta, ka biarmieši uzveikuši pat Romu, ieguvuši tur Zelta dieves statuju. Statuja vispirms nogādāta Urālos, pēc tam paslēpta kādā kalnu alā Taimiras pussalā.

Somugru izplatība. Atspiežot gūdus (gotus?) D virzienā, ieņēma tagadējo Ungārijas teritoriju, R – Vācijas teritoriju. Latvijas teritorijā somugru ciltis ilgstoši sadzīvoja ar baltu ciltīm, par ko liecina daudzie divu rasu cilvēku apbedījumi. I gadu tūkstotī pmē. somu priekšteči pārcēlās pāri Somu līcim uz tagadējās Somijas teritoriju.

Ienākšana Baltijā. Somugri Baltijā ienāca IV g. tūkstotī pmē. no Ladogas ezera puses.

Lielā tautu staigāšana. Kad 375.gadā Eiropā no austrumiem ielauzās huņņi, slāvi un goti pārdalīja Eiropu un atspieda somugrus uz ziemeļiem.  

Somugru genoms. Somugriem raksturīga Y hromosomas haplogrupu N3. Haplogrupa ir tādu gēnu bloks, kas tiek nodots no paaudzes uz paaudzi. Izmaiņas haplogrupā rodas tikai nejaušu mutāciju rezultātā. Tieši šādu mutāciju iespaidā ir izveidojušās dažādas Y hromosomas haplogrupas, kas liecina par to nēsātāju radniecību un izcelšanos. Piemēram, Rietumeiropas vīriešiem lielākoties ir haplogrupa R1b, austrumeiropiešiem savukārt - haplogrupa R1a.
Igaunijas un Krievijas zinātnieku kopīgi veiktajā pētījumā ir noskaidrojies, ka Ziemeļkrievijā dzīvojošie krievi patiesībā ir cēlušies no somugru tautām un viņu genomā sastopams somugriem raksturīgais Y hromosomas variants,  

      Čuvaši.
      Hanti.
      Igauņi.

      Ingri / karēļi.
      Komieši.
      Lībieši.
      Mansi.
      Marieši.
      Mordvieši.
      Permieši.
      Sāmi.
      Somi.
      Udmurti.
      Ungāri.
      Vendi.

      Vepsi.

Saites.
Somugru mitoloģija.